Mettalers reaktivittet
finns det något annat än antalet valenselektroner som kan påverka hur metallerna reagerar med sin omgivning? I detta fall t.ex hur det reagerar med natrium, magnesium och kalcium?
Valenselektronerna är det viktigaste, men för övergångsmetallerna spelar även andra elektroner roll. När det handlar om tunga atomer kan relativistiska effekter också spela roll, det är t ex därför som guld är guldfärgat.
smaragdalena skrev :Valenselektronerna är det viktigaste, men för övergångsmetallerna spelar även andra elektroner roll. När det handlar om tunga atomer kan relativistiska effekter också spela roll, det är t ex därför som guld är guldfärgat.
Om vi har till exempel natrium med kokande vatten, vad är det som gör att den reagerar? Nu vet jag att det kan bero på antalet valenselektroner, men finns det något annat?
( Jag gjorde ett forum, men vet ej varför det blir två istället. Det är nog tekniskt fel ))
Det räcker att du slänger en liten bit natriummetall i vanligt kallt vatten. Natriumatomen går sönder och tappar en elektron, så att den blir en positivt laddad natriumjon. Elektronen kommer att fastna på en vattenmolekyl, så att den förvandlas till en negativt laddad hydroxidjon plus vätgas. (Egentligen behövs det två natriumatomern som reagerar med vattnet, så att det blir .
Omgivningen i sig har minst lika stor inverkan på metallernas reaktivitet som deras egen "inneboende natur". Aluminium bör t ex vara en väldigt reaktiv metall och är så i många fall, men den bildar lätt ett tätt oxidskikt vid kontakt med luft som gör metallen korrosionsbeständig. Alkalimetaller reagerar normalt väldigt lätt, men det är inte fallet vid höga temperaturer och reducerande förhållanden (problematiskt vid produktion av stål). Metall som är finfördelat i ett pulver kommer att vara mer reaktivt än metall i klumpform, osv. osv.