Metallbindning
I min kemibok står det att volfram släpper ifrån sig 6 elektroner till det delokaliserade elektronmolnet när den är i en metallbindning. Men hur hänger det ihop? Den har ju bara 2 valenselektroner? Det står också att delokaliserade elektronerna ökar med övergångsmetallerna och blir starkare men jag förstår verkligen inte.
Annonyma tjejen skrev:I min kemibok står det att volfram släpper ifrån sig 6 elektroner till det delokaliserade elektronmolnet när den är i en metallbindning. Men hur hänger det ihop? Den har ju bara 2 valenselektroner? Det står också att delokaliserade elektronerna ökar med övergångsmetallerna och blir starkare men jag förstår verkligen inte.
Det korta svaret är: Övergångsmetaller är krångliga.
För att kunna ge ett längre svar behöver jag veta exakt vad det står i boken. Lägg in en bild, eller skriv av hela stycket ord för ord.
Det står: "Cesiumatomerna lämnar en elektron per atom till det gemensamma elektronmolnet medan bariumatomerna lämnar två elektroner. Antalet ökar sedan hos övergångsmetallerna från tre elektroner hos gadolinium i grupp 3 till (troligen) sex elektroner hos volfram i grupp 6. Gör de följande metallerna (från rhenium till kvicksilver) minskar antalet elektroner som lämnas till det gemensamma elektronmolnet."
De räknar med att volfram avger sina båda s-elektroner från skal 6 och de fyra p-elektronerna från skal 5.
jaha okej!