5 svar
2602 visningar
Louiseericsson 18 – Fd. Medlem
Postad: 17 dec 2018 18:01

Metall låg kokpunkt varför?

Jag undrar varför metaller har så låga kokpunkter, är det för att metallbindningen är svag och isåfall varför är metallbindningen svag? Tack i förhand 

Louiseericsson 18 – Fd. Medlem
Postad: 17 dec 2018 18:06

Insåg nu att den har hög kok och -smältpunkt.

Max R 55 – Fd. Medlem
Postad: 19 dec 2018 16:06

Hej! 
Precis som du insåg själv så har de relativt höga kok- och smältpunkter. Vad beror detta på? 

Detta är något som är väldigt intressant för det beror på dess bindningar. Hur ser metallbindningar ut och vad är det som skiljer dem mest från andra sorters bindningar? Som du säkert redan känner till så är metallbindning en bindning som gör det nästan omöjligt att slå av en metallbit med en hammare eller dylikt. Detta beror på att alla atomer omges av ett enda stort elektronmoln som betyder att alla atomer delar elektroner med varandra. Detta gör att när du till exempel försöker slå av en bit från en metallplatta med en hammare så kommer det bara att bli en buckla. Det beror på att du aldrig "slår loss" atomer utan du enbart förskjuter dem. Elektronernas samlade kraft för att hålla kvar atomerna är bra mycket större än vad du kan slå med en hammare vilket är förklaringen. 

Hur ser det ut för legeringar då? De har ju både högre smält- och kokpunkt samt är mycket svårare att gjuta och forma? När olika metaller sätts ihop så kommer den att bidra med en eller flera elektroner. Det fiffiga med atomer är att de kan bidra med olika många elektroner beroende på vilken metall det är. Till exempel så bidrar koppar (Cu) med fler elektroner än järn (Fe) eftersom att den har fler elektroner. Vad får detta för resultat då? Jo, när en atom bidrar med fler elektroner så kommer den att bindas starkare till "gemenskapen" av metaller. Detta betyder att ifall det är en legering (blandning mellan olika metaller) så kommer sammansättningen göra att atomerna kommer sitta hårdare knutna till varandra. Detta gör det då svårare att smälta eller koka en legering. 

Kanske blev lite mycket information om något du kanske egentligen inte frågade efter men hoppas jag har besvarat din frågeställning!

Mvh
Max

Laguna Online 30500
Postad: 19 dec 2018 16:08

Varför har kvicksilver en låg smältpunkt?

Teraeagle 21062 – Moderator
Postad: 19 dec 2018 17:11 Redigerad: 19 dec 2018 17:15
Laguna skrev:

Varför har kvicksilver en låg smältpunkt?

Det är delvis en relativistisk effekt som dyker upp när man har hög kärnladdning och har passerat de dåligt skärmande f-orbitalerna, dvs för tunga grundämnen. I korthet gör det att valenselektronerna binds starkare till kärnan och inte avges lika lätt. Det gör att ädelmetallerna (som är tunga) blir mindre reaktiva. Även kvicksilver är en ädelmetall i ”klass med” just silver. I fallet kvicksilver finns även fyllda d-orbitaler och det kostar mycket energi att bryta en full orbital och avge elektroner till en gemensam metallbindning. Detta i kombination med de relativistiska effekterna ligger bakom kvicksilvers låga smältpunkt.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 19 dec 2018 17:56

Nej, legeringar har lägre smältpunkt än vad de ingående metallerna har - en lösning har lägre smältpunkt än ett rent ämne. Däremot är en legering ofta hårdare än de ingående metallerna - i en ren metall är alla atomervlika stora, så atomlagren kan glida på varandra, om det finns atomer av olika storlek fungerar inte detta. 

Svara
Close