1 svar
224 visningar
Elipan behöver inte mer hjälp
Elipan 241
Postad: 22 feb 2023 09:08 Redigerad: 22 feb 2023 11:13

Membranpotential

Hej!

Jag har fastnat lite på begreppet angående membranpotential och skulle behöva lite hjälp på vägen. Hittills har jag fått uppfattningen om att membranpotentialen styrs av spänningsskillnaden intra- och extracellulärt. Alltså styr både koncentration och laddning av främst natrium och kalium hur högt eller lågt värdet blir. Det som får mig att bli enormt förvirrad är detta:

- Ökar kalium extracellulärt = mer positiv membranpotential
- Ökar natrium extracellulärt = mer negativ membranpotential 

Hur kommer detta sig? Och hur kommer det sig att natrium (+71 mV) har en positiv jämviktspotential medan kalium (-101 mV) har en negativ? Beror det på vilken riktning dessa joner strömmar?

mag1 9480
Postad: 22 feb 2023 10:35 Redigerad: 22 feb 2023 12:21

Som du skrev består membranpotentialen av två komponenter, som gäller för varje jon. Dels skillnaden i jonens koncentration mellan de två volymerna (extracellulärvolymen ECV och intra- ICV), samt den individuella jonens laddning (-1 till +2 vanligtvis). Detta gäller per jonslag, och summan av alla olika joners bidrag skapar membranpotentialen.

Som du verkar misstänka är svaret på din fråga, att förändringarna i membranpotentialerna är kopplat till riktningen av det individuella jonslagets flöde. Kanske är ditt sammanhang är (de)polarisation av t.ex. en nervcell(?), trenden är dock den samma om "bara kaliumkoncentrationen utanför cellen ökar", men cellen reagerar som bekant direkt på förändringar i membranpontentialen, så fler än en typ av joner flödar vid lite större förändringar i potentialen.

Koncentrationsskillnaden mellan ECV/ICV för natrium- och kaliumjoner är i princip motsatt, men andra joners koncentration skiljer sig även, så om t.ex. natriumjoner strömmar in och ökar antalet positiva laddningar i cellen påverkar det olika, jämfört med om positiva kaliumjoner strömmar ut ur cellen.

Sedan påverkar även Na+/K+ var och en för sig, och tillsammans med alla andra jonerna, membranpotentialen. Så förändras koncentrationen av endast Na+ eller K+ påverkar det även helheten (den s.k. elektrokemiska gradienten) i cellen.

Svara
Close