Membran fluiditet
Membranfluiditeten påverkas av flera faktorer.
Vilket av följande påstående är mest rätt angående membranfluiditet?
a) Minskar med ökad mängd kolesterol
b) Ökar med sänkt temperatur
c) Minskar med minskad längd på fettsyrornas kolkedja
d) Ökar med minskat antal omättade fettsyror
Hej! Kring A resonerar jag att mängden info saknas. Kolesterol ökar väl fluiditet vid låg temp och minskar vid hög temp? B) är ju fel, fluiditet minskar då. Även C borde väl leda till ökad fluiditet? Jag tänkte alltså att alternativ D borde stämma, fler antal omättade fettsyror leder ju till lägre fluiditet, borde inte fluiditeten då öka när man tar bort antal omättade fettsyror? Rätt svar är A
Mvh
Fluiditeten är ett mått på "hur flytande membranet är". Ju mer flytande/mjukt membranet är desto högre är fluiditeten. Och med det i bakhuvudet blir det klarare då vilka svar som är fel, respektive att a) är rätt?
mag1 skrev:Fluiditeten är ett mått på "hur flytande membranet är". Ju mer flytande/mjukt membranet är desto högre är fluiditeten. Och med det i bakhuvudet blir det klarare då vilka svar som är fel, respektive att a) är rätt?
Hej! Det klarnade till igår kväll, var trött i hjärnan efter allt plugg. Tack ändå 😄