Mekanik - Ekvimomenta System - Förstår inte exempeluppgift
Hej!
Blir inte klok på denna uppgift. De menar att momentet i det första systemet är aP. Jag begriper verkligen inte hur de kommer fram till detta.
Vi har ju tre krafter, Pey i A, -Pey i B och Pex i C.
Deras moment på med avseende på C blir ju då CA x Pey + CB x (-Pey) + CC x Pex = 0 + (-bPez) + 0 = -bPez = (0,0,-bP)
Dvs dess moment med avseende på C borde väl vara -bP?
Och även om jag bara accepterar att momentet i C är aPez, borde då inte momentet i A vara Mc + AC x Pex enligt sambandsformeln för ekvimomenta system ( Ma = Mb + AB x F )? Det blir ju då aPez + AC x Pex = 2aPez, och inte bPez som de påstår.
Fattar verkligen NOLL. All hjälp uppskattas!
Det är momentet med avseende på A man söker.
Bubo skrev:Det är momentet med avseende på A man söker.
Ja jag förstod det, jag försökte bara förstå hur de fick fram att momentet med avseende på C var aP. I mitt originella inlägg försökte jag ju då använda att momentet var aP med avseende på C för att ta fram momentet i A med formeln Ma = Mc + AC x Pex, men det blev inte rätt ändå. Jag förstår verkligen inte varför dock.
Med en sådan där ring-grej så menar de ett kraftpar. Det är således inte det resulterande momentet från de utritade krafterna. Så om du skall räkna ut momentet kring C så räknar du ut momentet kring C för kraften i nedre vänstra hörnet (de andra krafternas verkningslinjer går genom C så de bidrar inte med något moment) och lägger till momentet från kraftparet. Mc = Pbez + Paez.
PATENTERAMERA skrev:Med en sådan där ring-grej så menar de ett kraftpar. Det är således inte det resulterande momentet från de utritade krafterna. Så om du skall räkna ut momentet kring C så räknar du ut momentet kring C för kraften i nedre vänstra hörnet (de andra krafternas verkningslinjer går genom C så de bidrar inte med något moment) och lägger till momentet från kraftparet. Mc = Pbez + Paez.
Ahaaa, då var det genast klart! Blev så himla förvirrad ( och irriterad hah ). Tack!