Titta på första stapeln som exempel: Den säger att 10 värden ligger mellan 20 och 30. Om du ska göra medelvikten så liten som möjligt, då ska alla dessa vara minsta möjliga. Dvs tio värden som alla är 20. Om du ska göra medelvikten så stor som möjligt, då ska alla tio vara maximala, dvs 30.
Undersök på det sättet vad största och minsta möjliga medelvikt är (genom att ta hänsyn till alla staplar).
Skaft skrev:Titta på första stapeln som exempel: Den säger att 10 värden ligger mellan 20 och 30. Om du ska göra medelvikten så liten som möjligt, då ska alla dessa vara minsta möjliga. Dvs tio värden som alla är 20. Om du ska göra medelvikten så stor som möjligt, då ska alla tio vara maximala, dvs 30.
Undersök på det sättet vad största och minsta möjliga medelvikt är (genom att ta hänsyn till alla staplar).
Hänger inte riktigt med. Jag tittade i facit vad svaret var, men blev inte så klokare av det. Svaret är 33<medelvikten<34 eller medelvikten=(38±5)
Kommer du ihåg hur ett medelvärde beräknas? Det är summan av alla värden, delat på antal värden.
Problemet är att värdena ligger "gömda" i staplarna. Vi kan inte se om en vikt är 22kg eller 29kg, de hamnar i samma stapel ändå. Därför kan vi inte beräkna värdenas summa exakt. Men eftersom vi ser vad staplarnas minsta och största värde är (som att första stapeln innehåller värden som är minst 20 och max 30), kan vi beräkna en minsta möjliga summa, och en största möjliga summa. Och med dom kan vi med formeln beräkna minsta och största medelvärde.