Mättnadsgrad och fluiditet hos membran
Stämmer påståendet "Lipider med låg mättnadsgrad ger ett membran med hög fluiditet."?
Såhär har jag tänkt:
Låg mättnadsgrad innebär att lipiderna inte är mättade, dvs relativt omättade. Ju mer omättat desto mer rörligt membran och desto mer "genomträngbart" dvs. högre fluiditet. Med andra ord tycker jag att påståendet stämmer. I facit står det dock tvärt om, att det är falskt.
Vill någon förklara vad jag kan ha missat?
Var kommer frågan ifrån, textbok/tenta? Och finns det ingen motivering till svaret?
Utan att veta om denna fråga är i ett specifikt sammanhang, så skulle jag hålla med dig i ditt resonemang, speciellt om det är fosfolipider som bildar ett bilager. Membranfluiditeten kan liknas med viskositeten i en vätska, och omättade molekyler som inte packar så väl kommer vara mer flytande d.v.s. ha en högre fluiditet (motsvarande en lägre viskositet).
Men ett membrans fluiditet uppstår som ett resultat av bidrag från alla ingående ämnen, och deras egenskaper. Så om frågan är ställd i ett sammanhang där två blandningar med olika (fosfo)lipider jämförs, t.ex. två organeller, eller ett cellmembran vid två olika temperaturer blir fluiditeten betydligt mer komplext.
Frågan kommer från en gammal så kallad *skrivning*. Finns ingen motivering till svaret tyvärr...
Vi har dock inte gått igenom fluiditet utifrån alla ingående ämnen/temperatur, så känns konstigt att svaret skulle blanda in det.