Måtteori
Hej!
Jag är lite fundersam över följande:
Jag känner mig förvirrad över det faktum att μF((-∞,x])=F(x) och att F då "genererar" ett mått. Om jag har förstått det rätt så gäller alltså att måttet av en mängd S⊂ℝ där S är (måste vara?) på formen S=(-∞,x] för nåt x∈ℝ, ges av hur F definieras sist. Så exempelvis gäller att μF((-∞,1/2])=123=18?
Nu är jag ännu mer förvirrad. Måttet μF tar bara element i σ-algebran som argument, vilket i vårt fall är element av Borel-σ-algebran (så det bör vara S∈B(ℝ) i originalposten). Men alla delmängder av den σ-algebran är väl inte på formen (-∞,a] för något a∈ℝ? Alla (exempelvis) öppna mängder tillhör väl även den σ-algebran?
Dessutom, vad menas med "Consider this pair (μF,F)"? Det är inte en mängd och en σ-algebra (eftersom μF är ett mått), så vad syftar det på? Vad menas?
Om vi definierar (-∞,a]=Ma så har vi (a,b]=Mb∩Mca
och därför
μ((a,b])=μ(Mb)+μ(Mca)-μ(Mb∪Mca)=μ(Mb)+1-μ(Ma)-1=μ(Mb)-μ(Ma)
så F:s värden på mängder av typen (-∞,a]
bestämmer dess värden på mängder av typen (a,b]
vilka i sin tur bestämmer dess värden på mängder av typen (a,b), vilka i sin tur genererar Borel algebran.
Alltså jag kanske inte svarade så exakt på vad du frågade, kontentan är att man definierar F på en viss typ av mängder och det bestämmer måttets värde på alla Borel-mängder.
Dvs säga för alla F som uppfyller kriterierna i a) så finns ett och endast ett mått som antar samma värden som F på de mängder som ingår i F:s definitionsmängd.
Tack för svar, det klargjorde lite grann.
Jag förstår inte din uträkning av μ((a,b]). Vart kommer 1 och -1 ifrån? Tänker du typ μ((Ma)c)=1-μ(Ma)? (Och unionen ger hela ℝ?) Bör inte det endast gälla om μ skulle vara ett sannolikhetsmått?
F genererar ett mått genom att mängder på formen (-inf, x] genererar en sigma-algebra.