Ränta
Hej jag går i årskurs 8. Igår hade vi en matte fråga dom löd: Om Emil satt in 6000kr på banken med en räntesats på 2%. Om han tar ut alla sina pengar efter 6 månader hur mycket får han ut.
Jag anser att han får ut 6059.7kr Medans matte läraren säjer 6060kr. Jag hänvisar två bilder på mim respektive kärarens metod. Om jag har fel skulle någon kunna förklara för.
För att räkna ut ränta använder man formeln r = kpt där r = räntan i kronor, k är kapitalet i kronor, p är procentsatsen (t ex 0,05 om räntan är 5 %/år) och t är tiden (vanligtvis i år). Minnesregel: högerledet påminner om ordet kapital.
I ditt fall är kapitalet 6 000 kr, räntesatsen är 2 % och tiden är 0,5 år. Räntan blir 6 000 * 0,02 *0,5 = 60 kr.
Banken brukar bara betala ut ränta en gång per år, så därför behöver man inte tänka så som du har gjort (om jag har fattat rätt om hur du har tänkt). Om banken hade betalat ut ränta varje månad, så skulle räntan för första halvåret vara lite mindre än räntan för andra halvåret (om man sätter in räntan på kontot allteftersom).
Hej MartinB!
Du har helt rätt och din lärare har fel.
Din lärare tänker att ränta beräknas per år vilket innebär att ett uttag efter 6 månader leder till halva räntan (1%).
Det är fel.
En bank presenterar mycket riktigt räntan som en helårsränta, men om pengarna tas ut i förväg så beräknas uttaget precis enligt dina beräkningar.
Om läraren skulle haft rätt skulle Emil i exemplet kunna ta ut pengarna efter 6 månader (6060kr), sätta in de igen i samma konto och i slutet av året ha 6120,6kr vilket skulle motsvara en ränta på 2.01%. Man kan inte "lura" en bank på det sättet.