13 svar
63 visningar
EccEm behöver inte mer hjälp
EccEm 109
Postad: 19 feb 19:09 Redigerad: 20 feb 09:38

bestäm linjens ekvation om k=3 och går genom (a,-3) och (5,a)

Hej! Jag har fastnat på en uppgift och förstår inte riktigt hur jag ska göra. Någon som har tips?

uppgift 1117

MaKe 671
Postad: 19 feb 19:14

EccEm 109
Postad: 19 feb 21:46

tänkt såhär nu :

-3 = 3a + m

a = 3 • 5 + m

Sen om jag tar -3 = 3 • 5 (15) så måste det vara ett minus tecken framför mitt m-värde. Hur ska jag räkna ut mitt m-värde?

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 21:24 Redigerad: 20 feb 21:25

Du kan ersätta a i den första ekvationen med uttrycket I högerledet från den andra ekvationen.

Då får du

-3 = 3*(3*5+m)+m

Multiplicera nu in faktorn 3 i parentesen I högerledet och förenkla.

Hur ser din ekvationen ut då?

EccEm 109
Postad: 20 feb 22:11

Beroende på hur jag ska multiplicera med 3 så får jag antingen :

(1) -3 = (135-m) - m. Vilket inte känns rimligt 

(2) -3 = (45-m) - m. Vilket känns som det rimligare alternativet då jag kan dela 45 på både 3 (15) och 5 (9)

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 22:17 Redigerad: 20 feb 22:19

Jag förstår inte varifrån minustecknen i högerledet kommer.

Börja med att förenkla det som står innanför parenteserna så att ekvationen blir.

-3 = 3*(15+m)+m

Det finns nu bara ett sätt att multiplicera in faktorn 3 i parentesen, nämligen med hjälp av distributiva lagen, som söger att a*(b+c) = a*b+a*c.

EccEm 109
Postad: 20 feb 22:20 Redigerad: 20 feb 22:22

Alltså :

-3 = 45 + m upphöjt till 3 + m, eller blir det :

-3 = 45 + 3m + m för isåfall kommer det ju stå :

-3 = 45 + 4m

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 22:30

Ja, det sista du skrev stämmer, dvs -3 = 45+4m.

Läs gärna avsnittet om distributiva lagen jag länkade till I mitt förra svar och fråga oss om allt som du vill att vi förklarar närmare. Det är viktigt att denna del sitter bra eftersom du komme att behöva använda det många gånger framöver.

EccEm 109
Postad: 20 feb 22:31

Yes och sen borde det ju då vara minus före mitt m - värde då 45 - 4m = -3

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 22:33 Redigerad: 20 feb 22:34

Nej varför det?

Lös ekvationen -3 = 45+4m med hjälp av balansering.

Visa varje steg i din uträkning!

EccEm 109
Postad: 20 feb 22:39

 Okej tänker nu såhär då :

-3 = 45 + 4m.

-3 -45 = 4m.

-48 = 4m. (Delar båda sidorna på 4)

-12 = m

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 22:39 Redigerad: 20 feb 22:41

Snyggt!

Se vad bra det går om du tar små små steg, ett i taget.

Hur blir då linjens ekvation?

EccEm 109
Postad: 20 feb 22:40

Och då skrivs min ekvation som :

y = 3x - 12

Yngve 41439 – Livehjälpare
Postad: 20 feb 22:41

Rätt! Bra!

Svara
Close