Matspjälkningen
Vad finns det för sjukdomar som kan påverka matspjälkningsprocessen och vad kan hända om man inte får i sig näringsämnena protein,kolhydrater,fetter?
( vill gärna ha en enkel förklaring för jag går bara i 8an)
Tråden flyttad från Fler ämnen > Andra ämnen till Biologi > Grundskola. /Teraeagle, moderator
Det finns oerhört många sjukdomar som kan påverka matspjälkningen. Alltifrån något så enkelt vanlig magsjuka till inflammatoriska tarmsjukdomar. Har du några särskilda områden du ska fokusera på?
Vad används proteiner till? Varför behöver kroppen fett och kolhydrater?
Asså proteiner och de behöver jag veta vad händer om det blir brist på de och jag vet vad de gör i kroppen
Hur har du försökt besvara frågan själv? Vi kommer inte att göra dina läxor åt dig. Har du provat att googla? Livsmedelsverket har en bra sida om protein. Läs den först och försök besvara frågan.
Men protein behövs väll för att vi ska kunna bygga muskler och kunna växa samt att vi ska kunna bilda enzymer med hjälp av aminosyrer och enzymer hjälper b.la. med att spjälka sönder mat. Så om vi inte får i oss det så händer inte alla dessa saker.
Fett är bra för hormontillverkning och skyddar våra nervceller samt att det funkar som stöddämpare för kroppen så när vi fryser så värmer fettet oss. Så om vi inte äter detta mår vi dålig psykiskt och man kan känna att det är väldigt kallt samt att vi kanske inte växer och utvecklas lika bra eftersom hormonerna inte får lika mycket "stöd".
Kolhydraterna gör att våra celler får energi och så, så att vi orkar och så att hjärnan klarar av att ta in information. Om vi inte äter kolhydrater så kan vi känna oss väldigt trötta och vi orkar inte göra något eftersom vi inte har någon energi. Hjärnan kan då inte heller ta in information. Vi behöver ca 100g glykos per dygn.
Är det bra elleer?