Matspjälkning, andning och utsöndring
Hej!
Jag ska ha prov på alla dessa tre organsystem och det kommer antagligen att vara viktigt att kunna koppla och hitta samband mellan dem.
Jag kan ju det som är självklart, alltså att maten vi äter bryts ner, blir till näringsämnen som blodet tar upp och för till cellerna. Därför behöver vi även syret från andningen. Efter cellandningen bildas det vatten och koldioxid som antingen behöver andas ut eller utsöndras, (precis som resterna av näringsämnena från maten?)
Jag har lite svårt med att få med utsöndringen i detta och undrar om det finns något mer man kan ta med. Och finns det några andra sammanhang där dessa är beroende av varandra?
Tack på förhand
Utsöndring kan innebära flera olika saker. Dels har vi ju utsöndring av restprodukter via utandning, urin, avföring och svett. Sen har vi en intern utsöndring i kroppen av hormoner, enzymer, galla m.m. inne i kroppen.
Teraeagle skrev:Sen har vi en intern utsöndring i kroppen av hormoner, enzymer, galla m.m. inne i kroppen.
Den interna utsöndringen? Vad innebär det? Är det de saker som hjälper till i matspjälkningen?
Ja det kan det vara. Levern utsöndrar galla som går in i tolvfingertarmen där det hjälper till att binda och bryta ner fett. Bukspottkörteln utsöndrar bukspott vilket hjälper till att bryta ner stärkelse. Det finns många fler exempel.