Matematik på universitetet
Hej! Jag är sugen på att läsa enbart matematik på universitetet (går för tillfället natur på gymnasiet). Först tänkte jag också fysik (tänkte då söka till teknisk fysik) men känner nu att jag vill läsa ren matematik. Det jag undrar är om det finns och vad det programmet heter isåfall och kan man isåfall ta sig in på det om man gör mattedelen på mattefysikprovet?
Tacksam för svar🌸
Brukar kallas för matematikkandidat. Tror inte du behöver göra något prov för det, det är ofta ganska lätt att komma in på.
Micimacko skrev:Brukar kallas för matematikkandidat. Tror inte du behöver göra något prov för det, det är ofta ganska lätt att komma in på.
Okej vad kan jag jobba med efter det? Matematiker etc?
Mattedelen av mattefysikprovet kan du använda för att komma in på mattekand på SU.
Du borde inte börja mattekandidat om du inte är säker på din väg i framtiden. Du kan gå in i akademin eller bli lärare. Arbetsmarknaden efter matemaik kandidat är dålig, tyvärr. Jag säger det med stor sorg, för det är mittfavoritämne, men det är bara så tyvärr. Om du gillar matematik men är osäker vad du vill jobba med, gå teknisk matematik eller teknisk fysik.
Men lägg av, det finns mkt mer än lärare man kan göra. Det brukar vara ganska fritt så bara att välja till de kurser som handlar om det man vill bli.
SU i alla fall vet jag ger ett väldigt stort utrymme för valfria kurser (30 hp), men att arbetsmarknaden är dålig är ett påstående som gäller ändå. Inte enbart baserat på mina egna intryck och vad man kan hitta vid en enkel googling (teknisk fysik vs matematik är en väldigt het sökning), enligt SUs egna enkätundersökningar är svaren på frågan "är din utbildning relevant för ditt nuvarande jobb?" negativa.
Micimacko skrev:Men lägg av, det finns mkt mer än lärare man kan göra. Det brukar vara ganska fritt så bara att välja till de kurser som handlar om det man vill bli.
Om vi säger att jag vill bli matematiker, är det möjligt att bli? :)
Qetsiyah skrev:SU i alla fall vet jag ger ett väldigt stort utrymme för valfria kurser (30 hp), men att arbetsmarknaden är dålig är ett påstående som gäller ändå. Inte enbart baserat på mina egna intryck och vad man kan hitta vid en enkel googling (teknisk fysik vs matematik är en väldigt het sökning), enligt SUs egna enkätundersökningar är svaren på frågan "är din utbildning relevant för ditt nuvarande jobb?" negativa.
Om jag vill bli matematiker då, vad skulle jag gå då tycker du?
Vill du gå matte så gör det. Att det är en vanlig googling tyder på att fysik är överskattat. Det går alltid att välja något mer tillämpat som master sen, och då har man 3 roliga år bakom sig och förhoppningsvis lite mer koll på vilka områden man egentligen gillar.
Varje år du ägnar till studier kommer till en alternativkostnad. Det kostar hundratusentals kronor i studieskulder och du tappar mycket pengar i missad arbetsinkomst. Studerar man 5 år får man räkna med att det kostar minst en miljon totalt sett om man har fullt studiemedel och inte har ett heltidsjobb samtidigt som man heltidsstuderar.
Denna miljon tjänas bara igen om man har studerat till ett yrke som har lite högre inkomst och gärna finns i en bransch med många arbetstillfällen. Många utbildningar blir en ekonomisk förlustaffär. Det måste man trots allt vara medveten om.
Med det sagt bör du fortfarande välja att studera det du är mest intresserad av, för det man definitivt inte bör göra är att betala för att lära sig något man inte är intresserad av. Gör research innan du börjar - vad kan man jobba med? Hur mycket tjänar man efter examen och 10 år in i arbetslivet? Tycker de som jobbar att utbildningen var relevant för jobbet (som Qetsiyah lyfte fram)?
lamayo skrev:Micimacko skrev:Brukar kallas för matematikkandidat. Tror inte du behöver göra något prov för det, det är ofta ganska lätt att komma in på.
Okej vad kan jag jobba med efter det? Matematiker etc?
Hej Lamayo,
För att eventuellt få jobb som matematiker behöver du avlägga doktorsexamen i matematik och därefter arbeta tillfälligt som forskare (post-doc) i två-tre år för att därefter arbeta tillfälligt som forskarassistent i fyra år, för att därefter avlägga docentexamen. Endast därefter kan det bli tal om att finna en tillsvidareanställning som matematiker på universitet eller högskola.
Okej! Du låter säker! Det beundrar jag, inte ens jag är så säker, eller så styrs jag i för stor utsträckning av dessa... världsliga behov och ideal.
Om du vill bli matematiker, alltså forska i det, så ska du såklart gå kandidatprogrammet, sedan masterprogrammet.
Men... i en annan tråd sa du att du ville jobba med djur?
Albiki, försöker du skrämmas?
Real fish, real numbers, real jobs:
Tack för alla svar! De uppskattas.