matansyra och ättiksyra
Varför är metansyra (myrsyra) en starkare syra än ättiksyra?
Detta skriver Bookworm (användare på hemsidan)
"En syra anses vara starkare om den lätt kan förlora väte till en bas. Av ättiksyra och myrsyra anses myrsyra vara starkare eftersom CH3 i ättiksyra är elektrondonerande. CH3 bidrar faktiskt med elektronstäthet mot O-H-bindningen, vilket gör det svårare att ta bort H och gör att ättiksyra är en en svagare syra än myrsyra. Allt beror på att CH3 är en elektrondonerande grupp.
Ett annat sätt att förklara detta är att metylgruppen (-CH3) i ättiksyra induktivt donerar elektrondensitet till COOH, så O-H-bindningen är mindre benägen att bryta. Myrsyra har inte en elektrongivande grupp, så dess O-H-bindning är något mer polariserad och surare."
tyckte förklaringen var bra så delar den här