4 svar
1592 visningar
sara01 behöver inte mer hjälp
sara01 22 – Fd. Medlem
Postad: 11 nov 2020 12:11 Redigerad: 11 nov 2020 12:12

mäta vatten- ( kemi 1)

Hej! Jag har precis haft labbaration. Syftet med laborationen är att bestämma utifrån beräkningar mellan olika metoder, vilket mätkärl som är bäst att använda. För att sedan räkna ut volymen.

Jag undrar hur kan dessa mät instrument kan användas? När är det lämpligt att använda de? 

- mätpittet

- bägare

- mätglas

- byrett

Jag har tänkt på det länge och har även försökt google det men hittar inga korrekta svar.

Tacksam för svar. 

mag1 9482
Postad: 11 nov 2020 13:17 Redigerad: 11 nov 2020 13:18

Vad har du kommit fram till själv? Visa så svarar vi vidare.

sara01 22 – Fd. Medlem
Postad: 11 nov 2020 13:31

Det visade sig att de olika mätmetoderna gav olika massa och därmed volym. Jag har kommit fram till att byrett och mätpipett är de bästa mätmetoderna. Därmed är bägaren och mätglasen sämre mätmetoder, för att uppnå hög noggrannhet. 

Men jag fattar inte när dessa mätmetoder är lämpligt att använda. exempelvis i vilka situationer bägare är lämplig att använda. 

mag1 9482
Postad: 11 nov 2020 22:06
sara01 skrev:

Det visade sig att de olika mätmetoderna gav olika massa och därmed volym. Jag har kommit fram till att byrett och mätpipett är de bästa mätmetoderna. Därmed är bägaren och mätglasen sämre mätmetoder, för att uppnå hög noggrannhet. 

Det stämmer, precisionen är högre i de mätkärl med mindre volym och framförallt i de kärl med mindre tvärsnittsarea.

För att mäta upp en volym vätska med precision behöver ditt system ha möjligheten till hög noggrannhet, ju mer precist du kan mäta volymen ju mindre fel får du. Det har med geometrin i mätkärlet att göra, din volym vätska kommer i dessa mätkärl få formen av en cylinder (med en menisk på ytan). Det knepiga med en korrekt volymavläsning är att menisken också har en volym. Ju större yta som menisken har desto större volym vätska kan hållas av menisken, och ju större kan felet bli. Meniskens yta är så klart beroende på cylinderns radie (eller botten/topp area).

Sedan är det inte praktiskt att mäta 1 liter med en 10 ml pipett, eller motsatsen att mäta 10 ml i ett mätglas på 1 liter då vätskan knappt täcker botten av mätglaset.

 

Men jag fattar inte när dessa mätmetoder är lämpligt att använda. exempelvis i vilka situationer bägare är lämplig att använda. 

Det är inte alltid en hög noggrannhet är det viktigaste, ibland är det acceptabelt med en hyfsad noggrannhet och en snabbare mätning med en bägare, jämfört med en pipett. Skall du blanda 5 liter odlingsmedia för bakterier kan du nog acceptera den måttliga noggrannheten i 5 liters bägare med bägarens skala - bakterierna är inte så känsliga och växer även om koncentrationen varierar någon procent upp eller ner.

Motsvarande i köket, skall du blanda ihop en pannkakssmet räcker graderingen i en 1 litersbägare för mjölken, ingen orkar stå och mäta upp 0,6 l med pipett. I detta fall önskas snabbheten/enkelhet och noggrannheten är inte alls så viktig.

sara01 22 – Fd. Medlem
Postad: 11 nov 2020 22:42

@mag1

Tusen tack nu förstår : )

Svara
Close