8 svar
427 visningar
popelos 127
Postad: 16 aug 2022 21:05

Mäta okänd syra med indikator

Hej!

Jag har gjort ett experiment och skall beräkna pKa men har kört fast i min beräkning. 

Det jag har är 20 ml vatten och pH = 7,0 så här långt har jag kommit.  Vad är 20 ml vatten i molar hur omvandlar man?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 16 aug 2022 23:00
popelos skrev:

Hej!

Jag har gjort ett experiment och skall beräkna pKa men har kört fast i min beräkning. 

Det jag har är 20 ml vatten och pH = 7,0 så här långt har jag kommit.  Vad är 20 ml vatten i molar hur omvandlar man?

Vad är det för experiment du har gjort? Du ger oss inte tillräcklig information gör att vi skall kunna gissa detta.

popelos 127
Postad: 17 aug 2022 11:30

Hej

Material och metoder. Material: Rödkål, kastrull, kaffefilter, dricksglas, vätskor att testa pH på (vatten, vinäger, läsk, tvållösning mm). Metoder: Skär en bit rödkål i fina strimlor. Koka strimlorna i en kastrull med vatten tills vattnet blir rödvinsfärgat och låt svalna. Filtrera genom kaffefilter och ta till vara på det som rinner igenom filtret. Detta extrakt (rödkålssaft) är din pH-indikator. Testa olika vätskor (ca 20 ml) som du tror har olika pH. Välj ganska färglösa lösningar, t.ex. vitvinsvinäger, citronsaft eller Seven Up eller något annan sur lösning. Sätt försiktigt droppvis- eller kaffeskedsvis ert rödkålsextrakt till de olika lösningarna. Fortsätt tills ni observerar färgomslag. Anteckna vad de olika lösningarna får för färg, gärna med målande färgbeskrivningar. Håll mot vitt papper vid avläsningen och bedöm pH med hjälp av relevant pH-skala. Tillsätt därefter ammoniak av känd koncentration droppvis i kända mängder tills ni når titrerpunkten och anteckna den mängd ammoniak som behövdes. Beräkna pKa-värdet för det undersökta ämnet och presentera undersökningen i en uppsats.

popelos 127
Postad: 17 aug 2022 12:18

har jag tänkt rätt? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 aug 2022 17:23

Att titrera en svag syra med en svag bas som ammoniak är helt meningslöst. Man får inte en tillräckligt stor ändring av pH-värdet vid ekvivalenspunkten för att det skall bli ett tydligt omslag, och det är svårt att ens veta om lösningen är sur eller basisk vid EP.

(Autocorrect ville ändra titrera till tatuera, och nu gjorde den så igen...)

popelos 127
Postad: 17 aug 2022 17:52 Redigerad: 17 aug 2022 17:54

Ok de andra ämnena jag använt är Seven Up och vitvinsvinäger bör jag ta ett annat ämne istället för vatten? Men trots att det är meningslöst kan man räkna på det? 

Så det är ammoniak som är min bas vad innebär det då att använda rödkålsextrakt som indikator? 

 

 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 aug 2022 23:50

Det innebär att din lärare har givit dig en omöjlig uppgift. Dessutom finns det flera olika syror i 7up, så det är helt hopplöst. 

popelos 127
Postad: 18 aug 2022 11:52

Ok. tråkigt jag har räknat fram 3 Pka

Vatten 12;30

Vitvinsvinäger 22,30 (omöjligt värde)

Seven Up 18,30 (omöjligt värde) 

Stämt av första med läraren som jag skickade här och fick svar att det är så man räknar ut Pka.. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 aug 2022 15:45 Redigerad: 18 aug 2022 15:49

Då verkar din lärare inte kunna särskilt mycket kemi. Synd för dig och dina klasskamrater!

Bra att du inser att dina värden är fel.

För att ta reda på pKa för en svag syra titrerar man den med en stark bas och mäter pH vid varje bastillsats, så att man kan rita en titrerkurva. När man gjort detta kan man läsa av volymen tillsatt bas vid ekvivalenspunkten. Läs av vilket pH det är när man har tillsatt hälften så mycket bas, detta är pKa- värdet.

Svara
Close