2 svar
998 visningar
Tyrwes behöver inte mer hjälp
Tyrwes 24
Postad: 13 dec 2020 16:25

mat löser sig i diskmedel- tensider

Fråga: Vatten och fett löser sig som bekant inte i varandra men häller man några droppar diskmedel i diskbaljan när man diskar så går det utmärkt bra att få bort feta matrester från tallriken med hjälp av vatten.
Diskmedel och tvättmedel kallas tensider med ett gemensamt kemiskt namn.

Ta reda på hur tensider ser ut på molekylär nivå och förklara hur det kan komma sig att fett helt plötsligt vill lösa sig i vatten när vi tillsätter tensider i disk/tvätt.

 

Svar: Tensidmolekyler. En tensid är ett ämne som består av två olika delar, den förtsa delen är ett hydrofilt huvud och den andra delen är hydrofob svans. Hydrofil betyder vattenälskande och denna del av tensidmolekylen älskar vatten är där med drar sig mot vattnet i bubblan. Tensiden säker ytpänningen ganska mycket, vilket gör det möjligt för såpbubblan att hålla ihop.

Jag undrar om detta är rätt svar och om inte hur jag ska svara på den eftersom jag i så fall inte förstår.
 

farfarMats 1189
Postad: 13 dec 2020 18:09

Du har helt rätt.   Två småsaker dock: En kemist vill nog inte kalla resultatet en lösning men det gör man i vardagsspråket och för det andra är det är inte riktigt två delar av tensidmolekylen utan snarare två ändar

mag1 9478
Postad: 13 dec 2020 18:36
Tyrwes skrev:

Fråga: Vatten och fett löser sig som bekant inte i varandra men häller man några droppar diskmedel i diskbaljan när man diskar så går det utmärkt bra att få bort feta matrester från tallriken med hjälp av vatten.
Diskmedel och tvättmedel kallas tensider med ett gemensamt kemiskt namn.

Ta reda på hur tensider ser ut på molekylär nivå och förklara hur det kan komma sig att fett helt plötsligt vill lösa sig i vatten när vi tillsätter tensider i disk/tvätt.

 

Svar: Tensidmolekyler. En tensid är ett ämne som består av två olika delar, den förtsa delen är ett hydrofilt huvud och den andra delen är hydrofob svans. Hydrofil betyder vattenälskande och denna del av tensidmolekylen älskar vatten är där med drar sig mot vattnet i bubblan. Tensiden säker ytpänningen ganska mycket, vilket gör det möjligt för såpbubblan att hålla ihop.

Ytspänningen sänks mycket riktigt, och ytan blir mer elastisk i en såpbubbla.

Men det som sker med fettet är att det omsluts av tensiderna, som bryter upp fettet i mindre bitar genom att tensiderna lägger sig med sin hydrofoba ände mot fettet och den hydrofila utåt. Det blir ett litet klot av fett med ett skinn av tensider. Dessa små klot kan då blandas med vattnet.

Svara
Close