Masspektrometri
Hej! Jag vet att masspektrometri kan vara både en kvalitativ och kvantitativ analys men jag förstår inte riktigt hur det är en kvalitativ analys. Jag vet att man får ut ett stapeldiagram med masstalet på x-axeln och mängden av ämnet vid y-axeln. Men hur kan detta hjälpa en att fastställa vilket ämne som ett prov innehåller? Det finns väll flera olika ämnen med samma masstal? Jag skulle vara mycket tacksam om någon kunde förklara detta för mig.
I masspektrogram brukar det på x-axeln anges m/z, en kvot mellan massa/laddning, som är en funktion av partikelns massa och dess laddning (båda är viktiga för separationen av partiklar i masspektrofotometern). Och på y-axeln visa intensiteten ofta med skalan satt till %, där den högsta toppen som ses i spektrat är satt till 100%.
I detta masspektrogram finns det inte bara en topp (de du kallar staplar). Det bildas flera toppar för att ämnet (i detta fall 2-kloropropan) dels ses i sin helhet - de två topparna i gröna rutan, där till och med de två olika isotoperna av klor syns 35Cl och 37Cl. Sedan har 2-kloropropan splittrats i masspektrometer och gett upphov till mindre fragment (2-kloropropan fås att krocka med t.ex. en gas och det leder till några molekyler av 2-kloropropan splittras). Dessa fragment får ju då en mindre massa (än 2-kloropropan) och dessa fragment kan även de ses i masspektrogramet. Den toppen som det finns högst intensitet för, den vid m/z på 43, motsvarar den jon som bildas när en kloridjon slås bort från 2-kloropropan. Skulle jonen få en annan laddning, t.ex. +2 skulle m/z talet bli hälften så stort.
Med topparna från hela ämnet tillsammans med flera av dessa fragment går det att lista ut vilket ämnet är, för topparna kommer inte bli likadana för två olika ämnen - i detta fall är upplösningen så pass bra att det syns en skillnaden mellan kloratomernas olika isotoper.
Ok, tack. Så har jag förstått det rätt att ett visst ämne ger upphov till att topparna ser ut på ett visst sätt, alltså att förhållandet mellan topparna eller vad man nu ska säga är specifikt för ett visst ämne?
Precis, det bildas specifika m/z toppar för varje fragment. Och kombinationen av dessa m/z toppar ger ett mönster (av fragment) som anses vara unikt för endast ett ämne.
Vissa ämnen kan ge likadana toppar då de vid kollisionen/fragmenteringen ger upphov till samma fragment även om de från början inte är samma ämne (t.ex. cis/trans formerna av 2-buten), men det är i undantagsfall.