Masspektograf
Hej!
vad är det som gör att alla joner som passerar genom en hastighetsfilter i en Masspektograf har samma tecken på laddningen. Alltså alla är antingen positiva eller alla negativa? Jag trodde att bara de laddningerna som har en hastighet som är lika med fältstyrkan genom magnetiska fältstyrkan kan passera genom filtret.
Det är snarare så att joner med fel laddning sorteras bort på ett tidigt stadium. Om man har en positivt laddad jon och en annan negativt laddad jon kommer de ju att påverkas på motsatt sätt i ett elektromagnetiskt fält.
Om man ställer in instrumentet på att styra in positivt laddade joner från jonkällan in i masspektrometern kommer negativt laddade joner att styras bort, och aldrig ens komma dit.
Ja juste!
Så man kan säga magnetiska fältstyrkan som man har i hastighetsfiltret måste vara sammasak som den magnetsika fältstyrkan som man har utanför detectron i en masspektograf? Alltså jag menar måste man ha samma magnetisk fältstyrka över allt i en masspektogram och det är det som styr vilka laddningen som ska passera eller?
Nja, jag skulle kanske inte formulera det riktigt så. Det finns ju många olika typer av masspektrometrar med olika konstruktioner, och i grundläggande läroböcker väljer man en typ och ger (ibland) en förenklad bild.
I verkligheten har man flera olika metoder att skapa elektromagnetiska fält som styr jonerna på olika ställen i instrumentet. En uppsättning fält styr in jonerna i instrumentet och sätter fart på dem och en annan uppsättning används till hastighetsfiltret (nästan alltid fler än en egentligen).
De fält som styr in jonerna i instrumentet kan man tänka sig som konstanta, de styr in och accelererar jonerna på samma sätt hela tiden. Men de fält som används till hastighetsfiltret vill man kunna variera. Det är så man får själva spektrumet, först släpper man igenom jonerna med låg massa (eller egentligen massa/laddning men det är kanske överkurs) och sedan ökar man gradvis vilka som kommer igenom. På så sätt sveper man genom hela spektrumet med hastighetsfiltret.
Bildas spektrum?
Det här uppgiften. Men läraren har inte markerat hur kommer magnetiska fältstyrkan inne i Hastighetsspektrumet att vara. Jag trodde eftersom där ute har vi magnetiska fältstyrkan som går mot oss så borde inne i hastighetsfiltret också vara samma. Men hur ska jag veta åt vilken hål är magnetiska fältstyrkan inne i hastighetsfältet?
Och frågan var att vad är det som gör att alla joner som passerar genom en hastighetsfilter i en Masspektograf har samma tecken på laddningen?
De måste ju först accelereras i acceleratorn. Då kommer joner med en laddning att accelereras in i hastighetsfiltret och joner med motsatt laddning att accelereras åt andra hållet. Är det svar på din fråga?
Aaa typ. Tack för ditt svar, så du menar att det är acceleratorn som avgör vilka joner som kan passera?
Men är det positiva jon laddningar som passerar genom Hastighetsfiltret i det här fallet?
petti skrev:?
petti, det står i Pluggakutens regler att du skall vänta åtminstone 24 timmar innan du bumpar din tråd. /moderator
bumpar? jag skrev bara frågetecken. Jag visste inte att det räknas som att bumpa.
Men ok. Jag ber om ursäkt.
Att bumpa är att skriva ett inlägg som inte tillför något till tråden, bara för att få upp frågan högst upp på listan. Ett frågetecken äar ett typiskt sätt att bumpa. /moderator
Ok nu vet jag! :)
petti skrev:Aaa typ. Tack för ditt svar, så du menar att det är acceleratorn som avgör vilka joner som kan passera?
Om jag har förstått frågan rätt, så ja! (I framtiden är det bra om du lägger upp den exakta frågan, det blir lättare att svara då.)
petti skrev:Men är det positiva jon laddningar som passerar genom Hastighetsfiltret i det här fallet?
I din bild finns det ingen information varken om acceleratorn eller hastighetsfiltret som låter oss avgöra laddningen på jonerna. Men längst till höger i bilden ser du hur jonernas banor böjs av i ett magnetfält. Den delen av bilden kan du använda för att avgöra deras laddning. Känner du till högerhandsregeln?
Jaha ok!
Aa laddningen kommer vara positiv. Tror jag.