3 svar
825 visningar
Sophie behöver inte mer hjälp
Sophie 80
Postad: 20 apr 2020 19:56

massdefekten

Jag funderar på hur massdefekten "ger" energi i en kärnreaktion.

När partiklarna som ingår i atomen är i fritt tillstånd väger de mer än när de sitter ihop i en atom vilket ger upphov till en massdefekt. Energi motsvarande defekten krävs för att bryta bindningarna i atomen har jag skrivit i mina anteckningar.

 

Men hur kommer det sig då att energi frigörs i kärnreaktionen när de partiklarna sedan är fria? Hur kopplas detta till massdefekten? Är det kanske så att "grejen" är att det blir ett annat ämne i en kärnreaktion vilket ger en annan energiihophållning?

PeterG 318
Postad: 20 apr 2020 21:49

Din förklaring till massdefekten eller masskillnaden är riktig och det kan betraktas som atomens bindningsenergi och är den energi som behöver tillföras vid delning av kärnan.

Du förklarar inte vilken kärnreaktion du syftar på. Det kan behövas energi för att få igång en speciell reaktion och det kan bli överskott av energi i en annan reaktion.

I våra kärnkraftverk sker fission dvs kärnor klyvs och energin på den ursprungliga kärnan är högre än de två kärnorna som skapas och det skapas därför överskottsenergi.

PeterG 318
Postad: 20 apr 2020 21:50

jag skrev atomens bindningsenergi - menade kärnans bindningsenergi

JockeNil 1
Postad: 21 apr 2020 09:42

Du tänker kanske på kärnklyvning? För att splittra upp en isotop - vilken som helst(utom Väte-1) - krävs att energi tillförs.  På det sättet får man ingen energi som du själv påpekade. Men om man räknar  den totala massdefekten i en isotop / antal nukleoner(protoner + neutroner) i kärnan får man ett energivärde som är intressant. Det visar - från grundämne 1 till 92 att energiinnehållet i kärnorna ökar brant fram till grundämne 26, 27, 28, dvs järn, kobolt, nickel för att sedan  plana ut fram till grundämne 92, uran. Uran är klyvbart, och när den kärnan klyvs får man 2-3 brottstycken (eller isotoper) med ett atomnummer som kanske ligger  mellan 40-70, och det energivärdet ligger då högre än uranets och överskottsenergin frigörs. Detta kallas fission.

Fusion funkar enligt samma princip, men där smälter man samman grundämne Väte(deuterium) och Litium(3). Resultatet blir Helium(2) som råkar ha ett mycket högt energivärde och betydligt högre energi frigörs än i en fission.     

Svara
Close