massa, volym och densitet
Hej, jag skulle behöva hjälp med uppgift.
Elina försilvrar en av sina skålar . Den arena som försilvras är 4.2 dm^2 stor . Efter försilvringen väger skålen 1.98 gram mer . Hur tjockt är silverskiktet?
Jag förstår inte hur jag ska räkna men har sökt runt lite på googlat och hittat några lösningar, problemet är att jag inte förstår mig på dem. Det hade varit snällt om ni kunde hjälpa mig med det.
De som kommit med lösningar säger att det är höjden så man vill ha reda på. Detta förstår jag. För att räkna ut höjden säger de att man kan lösa ut h från följande formel:
V= basytan höjden
Nu fattar jag inte. Varför använder vi just denna formeln. Är inte detta formeln för volymen hos ett prisma? Jag skulle inte säga att silverskiktet kan liknas vid ett prisma. Eller är detta också en allmän formel för volym....det kan det väl inte vara?
Man kan också säga att arean hos skålen är 420
Densiteten hos de vanligaste silver-legeringar är runt 10.5
Hur många motsvarar då 1.98g?
Sortanalys:
Då kommer du snart på hur du beräknar tjockleken :-)
nu förstod jag inte. Hur löser man den och vilken varför ska jag använda ovanstående formel? (V= basytan höjden)
mmaa skrev :nu förstod jag inte. Hur löser man den och vilken varför ska jag använda ovanstående formel? (V= basytan höjden)
Sortanalysen skulle få dig att tänka:
V: Volym (), silvrets vikt dividerat med dess densitet, 1.98/10.5
A: Area (), ...du skriver basyta, men så står det inte riktigt i uppgiften.
h: Höjden (), tjockleken på silverskiktet
Jag förstod hur du menade ang. volymen nu. Men jag förstår fortfarande inte hur du bl.a får att h= . Var får du denna formeln ifrån?
mmaa skrev :Jag förstod hur du menade ang. volymen nu. Men jag förstår fortfarande inte hur du bl.a får att h= . Var får du denna formeln ifrån?
Du skrev "V=basytan x höjden".
Jag skriver samma sak, men med färre bokstäver:
Åsså sortanalys:
haha ja, asså jag tror vi missförstår varandra. Vad jag inte fattar är varför vi ens använder den där formeln. Jag skrev detta i mitt första inlägg längst upp. Används inte den formeln för att räkna ut volymen för ett prisma??
Formeln används för att räkna ut volymen av ett prisma, en cylinder och ett rätblock - vad som helst som är platt och lika tjockt överallt. Om man skulle vara extremt noggrann är Elinas skål inte platt (det vore en dålig skål i så fall) men man kan göra approximationen att den är platt, eftersom krökningsradien är så stor jämfört med silverlagrets tjocklek att felet blir obetydligt (en platt yta har oändlig krökningsradie).
Jahaaa, nu förstår jag! Tack så mycket!