mängdförhållanden vid jämviktsreaktioner
Hej, är helt ny på det här med jämviktsreaktioner. Är det så att när man tittar på mängdförhållanden vid en jämviktsreaktion, så kan man inte använda den substansmängden produkt som tillförs, utan man måste använda den substansmängd av ett ämne som råder vid jämvikt, för att kunna avgöra substansmängden av de andra ämnena utifrån mängdförhållandena?
Hmm, eller alltså om mångdförhållandena är lika 1:1 till exempel mellan en reaktant och en produkt i en jämviktsreaktion (vid jämvikt). Och om substansmängden för produkten är 10 mol vid jämvikt, och substansmängden reaktant man har vid start är 100 mol. Eftersom produkten ökat 10 mol, så subtraherar man 10 mol från reaktantens substansmängd? Och får 90 mol för den vid jämvikt? :S
Och om substansmängden för produkten är 10 mol vid jämvikt, och substansmängden reaktant man har vid start är 100 mol. Eftersom produkten ökat 10 mol, så subtraherar man 10 mol från reaktantens substansmängd? Och får 90 mol för den vid jämvikt?
Det stämmer om mängden produkt från början är 0 mol, alltså att det endast finns reaktant i reaktionskärlet vid reaktionens början.