Maltos, cellobios, sackaros och laktos
Det står att maltos är uppbyggt av alfa-glukos och glukos
att cellobios är uppbyggt av beta-glukos och glukos
att sackaros är uppbyggt av alfa-glukos och fruktos
att laktos är uppbyggt av alfa-glukos och galaktos.
Men vad menar man när man säger att maltos är uppbyggt av både alfa-glukos och glukos och att cellobios är uppbyggt av både beta-glukos och glukos? Kommer glukos, fruktos och galaktos ha en alfa-glykosidbindning och cellobios en beta-glykosidbindning? Räcker det då alltså med att en monosackarid är antingen alfa eller beta (det avgör vilken binding det blir) för att det ska bli en alfa-/betaglykosidbinidng? Men om en glukos skulle vara alfa och en beta, vad händer då?
Tack på förhand
För att en sammansatt sockerart skall bestå av en alfa-glukos och en beta-glukos krävs det att det finns en tredje socker-rest också.
En tredje sockerrest? Är det inte en andra sockerrest? Men den här ytterligare sockerresten (glukoset) kommer den vara alfa- eller beta glukos (i maltos och cellobios)?
Tack på förhand
Nej, det behövs en tredje socker-rest för att det skall kunna bara en alfa- och en beta-bindning i samma molekyl. Rita! Om du behöver mer hjälp. så lägg upp bilen här så att vi kan diskutera vidare.
Exempelvis i denna här har jag ritat bildningen av en disackarid av två beta-glukos. Jag förstår då att det blir en beta-glykosidbindning då det är en reaktion med två betaglukos men vad blir det om kol 1 båda glukos reagerar med varandra (och en glukos är alfa och en beta)? Jag har även lite svårt att förstå hur man vet vilket kol som är kol 1. Och hur blir detta tre sockerrester?
Tack på förhand
glukos och glukos kan omvandlas till varandra, så det är bara bindningen mellan de båda som spelar roll.
Det ä rlättast att se vilket kol som är nummer 1 om man ritar upp det i linjär form (tycker jag, åtminstone).
Om den högra av de båda glukosringarna binder till en tredje (exempelvis) glukosmolekyl, så kan denna nya bindning vara av antingen alfa- eller beta-typ.
Tack för hjälpen. Så man skriver alltså att maltos består av både alfa-glukos och glukos för att den tredje glukosresten kan vara antingen alfa eller beta, men den andra glukosresten är alfa? Så kan enbart alfa-glukos binda till alfa-glukos och bilda alfaglykosidbindning, och enbart beta-glukos kan binda till beta-glukos och bilda betaglykosidbinding.
Tack på förhand
Det finns ingen tredje glukosrest i maltos. Maltos består av två glukosrester som sitter ihop med en alfa-bindning.
Om man sätter ihop två saker med varandra finns det EN bindning mellan de båda delarna. Om man sätter ihop tre delar finns det TVÅ bindningar mellan de olika delarna. Om man sätter ihop fyra delar med varandra finns det TRE bindningar mellan de olika delarna. Kan du se mönstret? (Det förutsätts att man sätter ihop delarna till en kedja, inte till en ring eller något ännu mer komplicerat.)
Ja det förstår jag. Men det jag inte förstår är hur man avgör om det bildas alfa- eller betaglykosidbidning. När jag läser i boken står det liksom att det är alfaglykosidbindning (mellan de två sakerna) för att sockret till vänster har på kolatom 1 alfa konfiguration. Men om man ritar själv vet man ju inte vilket socker som ska vara till vänster och vilket till höger.
Vad gör det för skillnad vilket socker som är till höger eller till vänster? Det är ju två monosackarider av samma sort. Man kan ofta rita samma organiska molekyl så att det är väldigt svårt att avgöra om den ena bilden är lokadan som den andra eller inte. När jag läste organ tyckte jag att det underlättade att bygga båda bilderna med molekylmodeller, och vrida och vända på modellerna för att se om man kunde vrida dem så att de blev identiska (i så fall var det samma molekyl).
Så alfa glykosidbindning kan BARA bildas mellan två alfa glukos molekyler och beta glykosidbinding kan BARA bildas mellan två beta glukos molekyler?
tack på förhand
Den ena glukosmolekylen, den vars aldehydgrupp inte ingår i bindningen, kan man inte karaktärisera som alfa eller beta, eftersom den inte ingår i en bindning.