Magnetfält och inducerad spänning
En fråga lyder:
En magnet stoppas in i en spole enligt figuren. Ange strömmens riktning genom lampan.
Magnetfältet från magneten går ju från norr till söder (vänster till höger). Induktionsströmmen vill motverka sin egen uppkomst. Alltså borde den väl vara riktad höger genom spolen och höger genom lampan?
Är detta rätt tänkt och är det allt som behövs för att svara på frågan?
Jag började först tänka på hand-regeln för magnetfält som skapas i en solenoid och sen försökte jag applicera detta "baklänges" och förvirrade mig själv totalt.
Min andra fråga gäller polariteten på den inducerade spänningen.
Frågan:
"I en spole med induktansen 5,0 mH ökar strömstyrkan med 14A/s. Hur stor är den inducerade spänningen i spolen"
Den inducerade spänningen har en riktning som vill motverka sin egen uppkomst. Jag trodde detta betydde att en ökande strömstyrka och en positiv induktans ger en negativ spänning eftersom U = - L*dI/dt men facit ger ett positivt tal.
Har jag missuppfattat något?
Eftersom manintekan se om spolen är en medsolsspiral eller motsolsspiral går det inte att svara på frågan. Detsamma gäller den andra frågan. Man kan räkna ut spänningens storlek men inte dess riktning.
Oj! Jag tänkte inte på den lilla detaljen när jag ritade av bilden :D
I den första uppgiften:
Om strömmen går från vänster till höger genom lampan så går den medsols genom spolen, och vice versa.
I andra uppgiften så finns det ingen illustration. Att man vet att derivatan för det magnetiska flödet är positiv, är detta inte tillräckligt för att bestämma den inducerade spänningens polaritet?
En annan fråga jag kom på:
I boken så ges formeln för induktion U = -L * dI/dt i marginalen, men i exemplen används formeln U = L * dI/dt för att bestämma vad spänningen är ögonblicket efter att spänningen har anslutits i en krets med en spole. Vad hände med minustecknet?