13 svar
173 visningar
Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 18:36

Magnetfält

Jag är tillbaka, och hela nästa vecka kommer PA var full av mina uppgifter eftersom det bara två veckor kvar till provet. 

 

Här är en uppgift jag fastnat på:

Klarar faktiskt inte av den överhuvudtaget. 

Blixten fungerar som en lång och relativt rak ledare. Formeln för magnetfältet runt dessa är B=μ·I2π·r. Kommer du vidare då?

Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 18:47

Facit skriver att B = 21 uT och löser ut för avståndet men varför är B = 21UT? Det är väl den horisontala komposanten som är så? Har svårt att se bilden framför mig.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 feb 2018 19:36 Redigerad: 1 feb 2018 19:37

Facit räknar tydligen ut vilket avståndet till blixtnerslaget skall vara för att blixtens magnetfält skall vara lika med 21 mikrotesla, som är det värde man vill jämföra med. Är man längre bort än så, är blixtens magnetfält mindre än 21 mikrotesla, d v s mindre än det jordmagnetiska fältets horisontalkomponent. Man frågar aldrig efter vilken riktning blixtens magnetfält har.

Det stämmer att det är den horisontala komposanten de sätter lika med. De frågar vilket avstånd man måste vara på för att blixtens magnetfält ska vara mindre än jordens horisontalkomposant. Om vi sätter de två lika med varandra, och löser för avståndet, vet vi att blixten längre bort än så har ett lägre magnetfält än horisontalkomposanten.

Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 19:44

Jag förstår ärligt talat inte. Har svårt att få in det i huvudet, kan ni förklara på ett annat sätt? Jag förstår inget att det ni skriver. Ber om ursäkt för min omotiverade svar :-(

Blixten slår ned i marken, och blir ungefär som en lång, rak ledare:

Som alla ledare som det passerar ström igenom uppstår ett magnetfält. Detta magnetfält blir svagare och svagare ju längre bort från källan vi kommer:

Någonstans blir fältet svagare än den jordmagnetiska horisontalkomposanten, och din uppgift är att räkna ut vid vilket avstånd detta börjar gälla.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 feb 2018 19:59

Vad är det du inte förstår?

Ju närmare blixten man är, desto högre är magnetfältet. På ett visst avstånd, som man kan beräkna, är magnetfältets styrka lika med ett visst värde. Om man är längre bort är magnetfältet svagare. Att man valt ett värde som är lika med "det jordmagnetiska fältets horisontalkomponent" spelar egentligen ingen roll, du behöver bara värdet för att kunna sätta in det i formeln och beräkna avståndet.

Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 20:22

Någonstans blir fältet svagare än den jordmagnetiska horisontalkomposanten. Jag förstår inte den biten.. ser inte vart den jordmagnetiska horisontalkposamten ligger

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 feb 2018 20:33

Hade det varit lättare att lösa uppgiften om man bara hade frågat "Hur långt från blixtnerslaget behöver man vara för att blixtens magnetiska fält skall bli mindre än 21µT"?

Ungefär såhär ser situationen ut. Blixten har sitt eget magnetfält, och jorden har sitt. Den horisontala komposanten är den som går längs med jordklotet.

Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 20:46

Känns jättejobbigt att inte förstå något utav jordens magnetfält, de tidigare trådarna om jordens magnetfält förstår jag, men alltså jag har väldigt svårt för detta. Behöver sitta i drygt 10 timmar i sträck för att kunna förstå något, speciellt denna hemska horisontalkomposant . 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 feb 2018 20:56

Du behöver inte bekymra dig om jordens magnetfält alls för att kunna lösa den här uppgiften. Den enda roll "det jordmagnetiska fältets horisontalkomponent" har i den här uppgiften är att ge ett värde man kan jämföra med.

Försök besvara frågan "Hur långt från blixtnerslaget behöver man vara för att blixtens magnetiska fält skall bli mindre än 21µT?" istället.

Gabriella S 368
Postad: 1 feb 2018 20:59

Tack så mycket båda två, ni är så hjälpsamma ( Och smaragdalena jag är chockad över dina fysikkunskaper de har vi inte sett tidigare.)

Svara
Close