0 svar
386 visningar
philipk 333
Postad: 14 mar 2021 14:37

Magnetfält

Hej! Här kommer frågan, håll i hatten. 

Vid en mätning av flödestätheten i jordens magnetfält på en viss ort placerade man en kort kompassnål 1 dm ovanför en lång, rak ledare som löpte i nord-sydriktningen. När strömmen 7.5 A sändes genom ledaren, vred sig kompassnålen tills den pekade i nordvästlig riktning. Ett sk inklinationen på orten var 72,5 grader. 

A) Åt vilket håll gick strömmen
B) hur stor är den horisontella komposanten av flödestätheten i jordens magnetfält? 

Svar: A) åt söder. B) 50μT

Tankegång: 
A) Blir förvirrad av att inklinationen på orten är 72,5. Om man tänker simpelt att nu ledaren och kompassnålen till en början pekar just åt norr, innan strömmen tas i bruk och den pekar sedan åt nordvästlig riktning. I sådana fall med handtekniken (strömmen i tummen) så kommer strömmen gå som svaret säger åt söder. 

B) Det jag har börjat med att göra är att beräkna flödestätheten från strömmen på avståndet 0.1 m vilket blev 15μT.
okej så jag har alltså om man tänker sig en komposantuppdelning av BJ,norr och BJ,väst (som är 90grader mot strömmen) och bj norr är utgångspunkten vilket den pekar mot när strömmen är av. Då får man ju en ju en vinkel mellan dessa två när strömmen är på och kompassen pekar nordväst, den den vinkeln och kunskap om flödestätheten kan ju svaret tas fram. men saknar ju vinkeln.. om man inte antar att vinkeln är 45 grader?? men då är det ju inkinationen kvar, vart spelar den in? om jag får fram en flödestäthet kan jag kanske använda trigonometri... 

Jag sitter som ni märker lite fast! hoppas nån kan hjälpa mig! tack!

Svara
Close