Magneter
Vad är det egentligen som gör ämnen magnetiska?
Jag har förstått det som att magnetiska ämnen har magnetiska områden, så kallade domäner. Dessa domäner har i sin tur olika polriktningar och när ämnet (tex järn) utsätts för ett starkt yttre fält orienterar dessa polriktningar sig i magnetfältets riktning. Detta gör att magneten blir magnetiserad. Har jag förstått det rätt?
Och om tex ett järnstycke som blir magnetiserat på detta sätt, blir dess magnetfält lika starkt som det yttre magnetfält som gjort det magnetiskt? Eller det beror kanske bara på atomerna i ämnet?
Det är en övergripande korrekt beskrivning.
Om graden av magnetisering: Nej, det finns för ett given material en maximal grad av magnetisering och om det yttre magnetfältet överstiger en viss gräns så kan det inte längre göra materialet mer magnetiserat utan maxgränsen är nådd.
Vi märker detta genom att olika vardagsmagneter upplevs väldigt olika starka. De svarta 'ferritmagneterna" har en lägre maximal magnetisering än de silvergråa nickelpläterade 'neodyminiumagneterna' (de där ofta små som upplevs extremt starka) så även om man applicerat ett lika stort magnetfält över dem när man skapat dem så blir deras kvarvarande magnetisering beroende på materialet.
Sedan är den underliggande orsaken att domänerna är magnetiska resultatet av två mekanismer; å ena sidan producerar elektronernas rotationer runt kärnorna magnetfält på samma sätt som ström genom en kabel och å andra sidan agerar elektronerna i sig som magneter med ett väldigt svagt moment.
Dessutom finns det olika typer av magnetism (para, dia, ferro osv). Det är inte riktigt samma orsak bakom de olika varianterna.
Nu förstår jag! Tack så jättemycket för hjälpen! Uppskattas!
Väldigt kortfattad bra video:
https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_283546895&feature=iv&src_vid=1TKSfAkWWN0&v=hFAOXdXZ5TM