Magneter
Varför kan magneter bara dra till sig föremål av järn? När en järnbit ligger i närheten av en magnet så kommer alla järnatomer att vända sig åt samma håll (är det atomerna eller deras magnetfält?).
Järnbiten kommer sedan att dras till magneten och bli själv magnetisk. Men varför händer inte samma sak med t.ex koppar?
Ett svar på första frågan:
https://illvet.se/fysik/fenomen-inom-fysiken/vad-gor-metaller-magnetiska
Magneter smittar av magnetismen genom influens (ett fysikaliskt begrepp). Vid influens smittar laddningarna av sig till järnbiten, vilket skapar en polarisering hos järnbiten då det uppstår en nord och sydpolsände.
Extra: Har ni testat experiment under lektionen, där ni strödde hjärnpulver vid en magnet, och såg järnet formas till ett magnetfält. Om inte, så ser det ut så här:
Ja vi har testat det experiment. Så det jag förstår är att alla atomer är små magneter. Men det är något med järnatomernas elektroner som inte finns hos andra ämnen, som gör den magnetisk. Har jag rätt?
Det finns något som heter ferromagnetism, och järn har den egenskapen, och ett fåtal andra metaller.
Är osäker på om det är elektroner, men det har att göra med att järn har dessa speciella områden=magnetiska domäner, där de atomära magneterna ("alla atomer är små magneter") är likriktade (riktade i samma riktning) istället för slumpmässigt riktade.
Tack!! :)