Magnesium, saltsyra och bestämning av den allmänna gaskonstanten - Förklaringar?
Hej! Jag ska skriva en rapport om en laboration där vi med hjälp av den ideala gaslagen kunde beräkna den allmänna gaskonstanten. Det finns några saker som jag inte riktigt förstår hur de går till och jag hittar inte några svar själv.
Fråga 1: Vi lät magnesium och saltsyra reagera i ett eudiometerrör fyllt med vatten. Röret hölls upp och ned så att vätgasen som bildades åkte upp och tryckte undan vattnet. När reaktionen var klar och systemet svalnat så lyftes röret över till en bägare med vatten och när vattenytan i röret var i samma höjd som vattenytan i bägaren så kunde man avläsa volymen på vätgasen då trycket i röret hade samma värde som trycket i rummet. Varför är det så?
Fråga 2: Efter reaktionen mellan magnesium och saltsyran skett så bildades det värme och vi behövde vänta 5 minuter innan vi flyttade röret till bägaren så att systemet skulle hinna svalna. Är det föra att temperaturen påverkar trycket?
Fråga 3: Efter reaktionen var klar så sjönk vattenytan i röret ytterligare. Kan det bero på att temperaturen sjönk eller kan det bara ha varit bubblor med vätgas som inte stigit till ytan än?
Fråga 4: Hur förhåller sig formelns konstanter ( pV = nRt) till varandra? Vad är det som händer när de ändras, t.ex. vad händer med trycket när temperaturen sjunker o.s.v?
Fråga 5: Vad är det som händer när magnesiumet och saltsyran reagerar med varandra? Jag vet att det bildas värme och jag kan reaktionsformeln men finns det någon djupare förklaring. Min lärare sa att vara extra uppmärksam men jag märkte inget utöver detta så jag är osäker på om jag missar något viktigt.
Jag läser kemi 1 men min lärare anser att allt som inte är på kemi 2 nivå ligger på E i betygskriterierna och jag vill jättegärna ha högre betyg i kemin och vill förstå vad som händer. Dock så lär han oss som sagt bara kemi 1 så det blir lite svårt. Jag är ute efter så noggranna beskrivningar som möjligt, men är jättetacksam för alla svar. All information som jag kan använda i rapporten är till hjälp!
1. Om röret är öppet i båda ändar är ytorna förstås i jämhöjd och lufttrycket i röret är samma som lufttrycket i rummet.
2. Ja.
3. Reaktionen pågick fortfarande en aning.
4. Som formeln visar sjunker trycket p när temperaturen T sjunker. Det beror på att moekylernas medelhastighet blir lägre.
5. Man kan gå väldigt djupt men det räcker väl att du förstår formeln. Mg avger gärna sina valenselektroner till närliggande oxoniumjoner som då ombildas till H2O och H2.
(1.) Det fanns bara en öppning på röret och den hölls under vattenytan i en bägare fylld med vatten. Kanske förklarade lite dåligt... Vätgasen var instängd mellan rörets stängda del och vattenytan. Så substansmängden vi i använde i formeln var till vätgasen.
(5.) Enligt min lärare skulle man tydligen lägga märke till något speciellt. Han brukar låta oss göra labben innan vi har gått igenom de vi labbar om av någon anledning då han vill att vi testar oss fram. Vi kommer bara att få göra totalt 2 labbar under kursen och det här är nummer två så vill inte missa något. Första rapporten tyckte jag gick bra och den satte han E på.
Men tack för svaren ändå, det är en hjälp på vägen!
1. Jag vet vad ett eudiometerrör är. Självklart att det bara har en öppning. Läs det jag har skrivit en gång till och försök förstå! Om du lyfter upp röret lite (men så att mynningnen fortfarande är under vattenytan i bägaren) så kommer vattenytan i röret att vara ovanför vattenytan i bägaren. Sänk ner röret så långt det går. Då kommer vattenytan i eudiometerröret att vara lägre än vattenytan i bägaren.