3 svar
534 visningar
glassmedbanan behöver inte mer hjälp
glassmedbanan 75
Postad: 26 maj 2022 17:07

Lyftkraft och densitet

Uppgiften lyder

En 100-gramsvikt gjord av koppar hängs i en dynamometer. Då vikten sänks ned i en vätska visar dynamometern 0.83 N N. Bestäm vätskans densitet.

I facit står det att F (dynamometern) och L (lyftkraften)verkar uppåt och mg verkar neråt. Kan nån förklara varför F verkar uppåt.  Om en dynamometer visar tyngden hos ett föremål då borde väll F verka neråt? 

JonV 42
Postad: 26 maj 2022 17:21

Tänk dig det enklare fallet att du är i ett vanligt rum och fäster en vikt på en dynamometer:

När vikten inte rör sig så är vikten i vila (det vill säga att summan av alla krafter är 0). Om du tittar på krafterna som agerar på vikten så är det bland annat tyngdkraften neråt. Om det bara hade varit tyngdkraften som agerade på vikten så hade vikten accelererat neråt och fallit till marken. Men vår vikt är ju i vila så summan av krafterna måste vara 0. Den andra kraften som verkar på vikten kommer från dynamometern som "drar" vikten uppåt så att den inte ramlar till marken. Den kraften måste vara lika stor och i motsatt riktning mot tyngdkraften, alltså uppåt.

I uppgiften gäller samma sak, förutom att det också är en lyftkraft uppåt.

JonV 42
Postad: 26 maj 2022 19:29

Inuti dynamometern ser det ut som på bilden:

Det är en fjäder som dras ut när man fäster en vikt i kroken längst ner. Ju tyngre någonting är, desto längre dras fjädern ner. För att vikten ska vara stilla så måste dynamometern (fjädern) dra uppåt lika mycket som summan av de krafterna som drar vikten nedåt.

I exemplet har du en lyftkraft uppåt från vätskan som vi kan subtrahera med tyngkraften. Dvs: Fres=Lyftkraftvätska+Lyftkraftdynamometer-Tyngdkraft = 0 N

Där positiv kraft är uppåt och negativ kraft är nedåt.

 

glassmedbanan 75
Postad: 27 maj 2022 09:58

Tack så mycket, bra förklarat 

Svara
Close