Lösningens molaritet
Till 75cm^3 aluminiumsulfatlösning sätts överskotts av bariumkloridlösning. Den bildade fällningen väger 3,5 g.
Beräkna
a) Den ursprungliga aluminiumsulfatlösningens molaritet.
b) i den ursprungliga aluminumsulfatlösningen?
a) Molaritet är koncentration (c), enhet mol/dm^3 eller M.
Givet
V = 75cm^3 = 0,075dm^3
c (molaritet) = n (substansmängd) / volymen
Vi vet inte substansmängden n.
n = m (massa i gram) / M (molarmassa)
Jag tänker att man räknar ut molarmassan för reaktanterna i formeln ovan, jag fick då att molarmassan M för aluminiumsulfat är: 342,3 g/mol
molmassan M för bariumklorid: 624,9g/mol
Totala molmassan (M) ursprungliga lösningen är: 342,3 + 624,9 = 967,2 g/mol
Nu kan man använda formeln för substansmängd n.
n = m / M = 75g / 967,2g/mol = 0,075 mol
Det blir fel. I facit står det att molariteten är 0,067mol/dm^3.
a) Beräkna hur många mol av bariumsulfat lösningen består av. Titta sedan på molförhållandet mellan bariumsulfat och aluminiumsulfat. Eftersom bariumkloriden tillsatts i överskott behöver du endast bry dig om aluminiumsulfatets koncentration. Med den informationen kan du beräkna substansmängden aluminiumsulfat som tillsatts.
b) Det beror självklart på om all aluminiumsulfat har löst sig, men om vi utgår ifrån att uppdelningen i joner är fullständig kan denna information räknas ut genom att titta på föreningens innehåll, .
Edit: Aluminiumsulfat, självklart.
Det finns inget silversulfat i den här uppgiften. Molmassan för bariumsulfat är 233,4 g/mol. (Molmassan för bariumklorid är ungefär 208 g/mol, men det behöver du inte.)
Hur många mol bariumsulfat har det bildats (fällningens massa, alltså)? Eftersom det inte står något om jämvikt och liknande, kan vi anta att alla sulfatjoner från aluminiumsulfatlösningen har regerat. Hur många mol sulfatjoner fanns det alltså? Hur många mol aluminiumsulfat motsvarar det? Detta antal mol aluminiumsulfat delat med ursprungslösningens volym ger dig aluminiumsulfatets koncentration.