9 svar
107 visningar
Splash.e behöver inte mer hjälp
Splash.e 713
Postad: 20 dec 2021 15:22 Redigerad: 20 dec 2021 17:19

Lösning eller blandning

 Blandar enzymer och  blir genomskinliga  blandning?  

mag1 9478
Postad: 20 dec 2021 15:49

Många enzymer kan lösas i vattenlösningar (inte alla dock, t.ex. membranproteiner gör det inte).

Men för att besvara din fråga måste du veta vad du börjar med, är mjölk en lösning eller en blandning?

 

 

produkterna blir genomskinliga enzymer. En kemisk reaktion.

Enzymer är inte direkt genomskinliga (men för små för att se). Menar du kanske att vätskan blir genomskinlig (går från mjölkvit till genomskinlig)?

Splash.e 713
Postad: 20 dec 2021 15:58 Redigerad: 20 dec 2021 17:19

SÅ blir detta då automatiskt en blandning? Ja, vätskan blir genomskinlig 

mag1 9478
Postad: 20 dec 2021 16:09

Du kan lösa enzymet i en lösning eller en blandning. Och så länge enzymet inte kan få allt i blandningen att lösa sig, så har du fortfarande en blandning.

 

Vilket enzym tillsatte du? Och tillsatte du något mer samtidigt?

Splash.e 713
Postad: 20 dec 2021 16:18 Redigerad: 20 dec 2021 17:19

Jag tillsatte enbart en enzym

mag1 9478
Postad: 20 dec 2021 16:50

Okej, proteaset klyver peptidbindningar (d.v.s. bryter ner proteiner). Men fettdropparna i mjölk finns kvar, så det är en blandning. Om ni använde "fettfri" mjölk, finns det väldigt lite av dessa fetter kvar, men en del finns dock kvar.

Hur kommer det sig att vätskan avfärgas, d.v.s. att den vita färgen försvinner?

Splash.e 713
Postad: 20 dec 2021 17:02
mag1 skrev:

Okej, proteaset klyver peptidbindningar (d.v.s. bryter ner proteiner). Men fettdropparna i mjölk finns kvar, så det är en blandning. Om ni använde "fettfri" mjölk, finns det väldigt lite av dessa fetter kvar, men en del finns dock kvar.

Hur kommer det sig att vätskan avfärgas, d.v.s. att den vita färgen försvinner?

Enzymet proteaset klyver mjölkets proteins peptidbindningarna och det bildas genomskinliga amino syror 

mag1 9478
Postad: 20 dec 2021 17:15

Ja i princip, kasein ett av proteinerna i mjölk bildar små partiklar tillsammans med fosfat- och kalciumjoner, och dessa partiklar (miceller) sprider ljuset utan att absorbera något ljus - så vätskan ser vit ut. Bryts kaseinet ner av proteaset försvinner dessa miceller och då går ljuset rakt igenom vätskan, som ser genomskinlig ut.

Splash.e 713
Postad: 20 dec 2021 17:18
mag1 skrev:

Ja i princip, kasein ett av proteinerna i mjölk bildar små partiklar tillsammans med fosfat- och kalciumjoner, och dessa partiklar (miceller) sprider ljuset utan att absorbera något ljus - så vätskan ser vit ut. Bryts kaseinet ner av proteaset försvinner dessa miceller och då går ljuset rakt igenom vätskan, som ser genomskinlig ut.

tack så mycket för hjälpen

mag1 9478
Postad: 20 dec 2021 18:57

För all del, kul att det hjälpte!

Svara
Close