Lösning eller blandning
Blandar enzymer och blir genomskinliga blandning?
Många enzymer kan lösas i vattenlösningar (inte alla dock, t.ex. membranproteiner gör det inte).
Men för att besvara din fråga måste du veta vad du börjar med, är mjölk en lösning eller en blandning?
produkterna blir genomskinliga enzymer. En kemisk reaktion.
Enzymer är inte direkt genomskinliga (men för små för att se). Menar du kanske att vätskan blir genomskinlig (går från mjölkvit till genomskinlig)?
SÅ blir detta då automatiskt en blandning? Ja, vätskan blir genomskinlig
Du kan lösa enzymet i en lösning eller en blandning. Och så länge enzymet inte kan få allt i blandningen att lösa sig, så har du fortfarande en blandning.
Vilket enzym tillsatte du? Och tillsatte du något mer samtidigt?
Jag tillsatte enbart en enzym
Okej, proteaset klyver peptidbindningar (d.v.s. bryter ner proteiner). Men fettdropparna i mjölk finns kvar, så det är en blandning. Om ni använde "fettfri" mjölk, finns det väldigt lite av dessa fetter kvar, men en del finns dock kvar.
Hur kommer det sig att vätskan avfärgas, d.v.s. att den vita färgen försvinner?
mag1 skrev:Okej, proteaset klyver peptidbindningar (d.v.s. bryter ner proteiner). Men fettdropparna i mjölk finns kvar, så det är en blandning. Om ni använde "fettfri" mjölk, finns det väldigt lite av dessa fetter kvar, men en del finns dock kvar.
Hur kommer det sig att vätskan avfärgas, d.v.s. att den vita färgen försvinner?
Enzymet proteaset klyver mjölkets proteins peptidbindningarna och det bildas genomskinliga amino syror
Ja i princip, kasein ett av proteinerna i mjölk bildar små partiklar tillsammans med fosfat- och kalciumjoner, och dessa partiklar (miceller) sprider ljuset utan att absorbera något ljus - så vätskan ser vit ut. Bryts kaseinet ner av proteaset försvinner dessa miceller och då går ljuset rakt igenom vätskan, som ser genomskinlig ut.
mag1 skrev:Ja i princip, kasein ett av proteinerna i mjölk bildar små partiklar tillsammans med fosfat- och kalciumjoner, och dessa partiklar (miceller) sprider ljuset utan att absorbera något ljus - så vätskan ser vit ut. Bryts kaseinet ner av proteaset försvinner dessa miceller och då går ljuset rakt igenom vätskan, som ser genomskinlig ut.
tack så mycket för hjälpen
För all del, kul att det hjälpte!