Lösning av salt i vatten, lösningsentalpi
Vatten är i flytande form och har högre energi än saltkristaller (fast form) och kan därför lösa upp de intramolekylära bindningarna i saltkristallerna och skapa svagare jon-dipol bindningar med saltets anjoner och katjoner.
Varför ger upplösningen av vissa salter upphov till en endoterm reaktion och andra en exoterm? Alla saltkristaller kräver väl ungefär lika mycket energi för att lösas upp, (är ungefär lika starka)?
Vad jag har förstått så sker exoterma reaktioner oftast spontant och endoterma tvärtom.
Är upplösning av salt i vatten exempel på spontana processer som antingen kan vara endoterma och exoterma?
Det stämmer att upplösning av ett lösligt salt i vatten är en spontan reaktion som kan vara antingen exoterm eller endoterm.
Det finns fler endoterma reaktioner som är spontant, t e x en isbit som smälter.
Det finns två saker som påverkar om en reaktion sker spontant: entalpi och entropi.
Alla reaktioner som är exoterma och leder till en ökning av entropin sker spontant.
De flesta exoterma reaktionerna sker spontant.
En endoterm reaktion sker bara spontant om den leder till en ökning av entropin. Det sker oftast när man har fler partiklar på produktsidan jämfört med reaktantsidan, och speciellt om det bildas gaspartiklar. Ju mer ordnade och strukturerade reaktanter, samt ju mer oordnade och ostrukturerade produkter, desto större ökning av entropin.
Smaragdalena skrev :Det stämmer att upplösning av ett lösligt salt i vatten är en spontan reaktion som kan vara antingen exoterm eller endoterm.
Det finns fler endoterma reaktioner som är spontant, t e x en isbit som smälter.
Man ska tänka att produkterna har högre energi än reaktanterna (i fallet med is som smälter) = positivt = upptag av energi?
Kan man också säga att smältning av en isbit är en icke-spontan process om omgivningens temperatur är -5?
Det stämmer att is inte smälter vid temperaturen -5 celsiu (vid normalt tryck), däremot skulle flytande vatten frysa, så den omvända reaktionen är spontan.
När produkterna har högre energi än reaktanterna har man positivt , det stämmer. Det kallas en endoterm reaktion och betyder att energi tas upp vid reaktionen.
Jag förstår fortfarande inte delen med lösningsentalpi.
Olika jonkristaller har olika starka attraherande krafter mellan sig (jonbindningar) som kräver olika mycket energi att förstöras (de sker spontant eftersom vattenmolekyler i vätskefas har högre energi än jonkristallen, ingen aktiveringsenergi behövs).
Om produkterna har högre energi än reaktanterna är processen endoterm (systemet upptar energi)
Om reaktanterna har lägre energi än produkterna är processen exoterm (systemet avger energi)
Handlar det om skillnaden i energi att bryta jonkristallens bindningar mot energin som frigörs när jon-dipolbindningar bildas med vatten?
Handlar det om skillnaden i energi att bryta jonkristallens bindningar mot energin som frigörs när jon-dipolbindningar bildas med vatten?
Ja.