Löslighet i vatten
Hej, jag vet att lika löser lika och undrar varför 1-pentanol inte löses i vatten, jag ritar upp den och ser att den är polär kovalent (som vatten) med hjälp av elektronegativitet (ett krav, bindningen mellan H och O), jag ritar upp den och ser att centrum för negativ och positiv är på två olika ställen (ett krav). Kommer fram till att 1-pentanol kan binda sig med vatten med vätebindningar och drar därför slutsatsen att den är löslig i vatten. Facit säger annat.
Vad är det som saknas i mitt resonemang?
1-pentanol består av en liten polär hydroxylgrupp och en ganska lång opolär kolvätekedja. Kommer du vidare härifrån?
Smaragdalena skrev:1-pentanol består av en liten polär hydroxylgrupp och en ganska lång opolär kolvätekedja. Kommer du vidare härifrån?
hmmm med det sagt kom jag på något om att det inte spelar någon roll om molekylen är polär då kedjan består av fler än 4 kolatomer. Stämmer detta? och är det isåfall slutsatsen man ska dra?
Det behövs mer än EN OH-grupp för att balansera "opolariteten" hos en så pass lång kolvätekedja.
Smaragdalena skrev:Det behövs mer än EN OH-grupp för att balansera "opolariteten" hos en så pass lång kolvätekedja.
Ok och var går gränsen?
Det finns ingen helt skarp gräns. Man har gjort experiment och undersäkt lösligheten för olika ämnen och sedan kommit frm till att "Aha, så här verkar det vara".
Smaragdalena skrev:Det finns ingen helt skarp gräns. Man har gjort experiment och undersäkt lösligheten för olika ämnen och sedan kommit frm till att "Aha, så här verkar det vara".
Hur bör jag som student dra en slutsats då? "en lång kolkedja" kan tolkas på olika sätt, det måste väl finnas något jag kan gå efter?
Om ämnet har dålig löslighet i vaten, så är det "en lång kolkedja". Du vet att pentanol inte är vattenläsligt.