Löslighet av näringsämnen
Hej, jag har gjort ett labb i skolan om hur moroten och rödbetan löser sig i vatten och olja. Vi noterade färgerna och sen så i labbrapporten i teoridelen måste man skriva om vilka näringsämnen löstes ut och så jag om vitaminer som är fettlösliga och vattenlösliga men läraren sa att färget som löstes ut under laborationen är själv en näringsämne. Jag fattar inte exakt hur kan en färg vara en näringsämne och hur löstes ut den och varför? Och vart löstes ut den bättre.
Labben
morot + vatten = orange mot lite brun
morot + olja= gul
rödbeta + vatten = vinröd
rödbeta + olja = rosa typ fuschia
Hej och välkommen till Pluggaktuten!
Vilket ämne är det som gör moroten gul? Är detta ett näringsämne? Och hur använder vi det i kroppen?
Motsvarande kan du även göra för rödbetan, vilket ämne är det som färgar rödbetan röd?
mag1 skrev:Hej och välkommen till Pluggaktuten!
Vilket ämne är det som gör moroten gul? Är detta ett näringsämne? Och hur använder vi det i kroppen?
Motsvarande kan du även göra för rödbetan, vilket ämne är det som färgar rödbetan röd?
Så typ att moroten reagerar med fett och så bildas det gul färg, är det så jag ska skriva?
Nej det finns ett ämne i moroten, som ger moroten dess gula/orangea färg. Detta färgade ämne, är också ett näringsämne, och det ämne kan då lösa sig i t.ex. fett, så att fettet också färgas gult (för det färgade näringsämnet nu finns löst i fettet).
mag1 skrev:Nej det finns ett ämne i moroten, som ger moroten dess gula/orangea färg. Detta färgade ämne, är också ett näringsämne, och det ämne kan då lösa sig i t.ex. fett, så att fettet också färgas gult (för det färgade näringsämnet nu finns löst i fettet).
aha okej nu fatta jag. Tack!