4 svar
68 visningar
ureen 4
Postad: 28 nov 2022 18:42

Löslighet av näringsämnen

Hej, jag har gjort ett labb i skolan om hur moroten och rödbetan löser sig i vatten och olja.  Vi noterade färgerna och sen så i labbrapporten i teoridelen måste man skriva om vilka näringsämnen löstes ut och så jag om vitaminer som är fettlösliga och vattenlösliga men läraren sa att färget som löstes ut under laborationen är själv en näringsämne. Jag fattar inte exakt hur kan en färg vara en näringsämne och hur löstes ut den och varför? Och vart löstes ut den bättre. 

Labben

morot + vatten = orange mot lite brun

morot + olja= gul 

rödbeta + vatten = vinröd

rödbeta + olja = rosa typ fuschia 

mag1 9480
Postad: 28 nov 2022 19:42

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Vilket ämne är det som gör moroten gul? Är detta ett näringsämne? Och hur använder vi det i kroppen?

Motsvarande kan du även göra för rödbetan, vilket ämne är det som färgar rödbetan röd?

ureen 4
Postad: 28 nov 2022 19:48
mag1 skrev:

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Vilket ämne är det som gör moroten gul? Är detta ett näringsämne? Och hur använder vi det i kroppen?

Motsvarande kan du även göra för rödbetan, vilket ämne är det som färgar rödbetan röd?

Så typ att moroten reagerar med fett och så bildas det gul  färg, är det så jag ska skriva?

mag1 9480
Postad: 28 nov 2022 19:50

Nej det finns ett ämne i moroten, som ger moroten dess gula/orangea färg. Detta färgade ämne, är också ett näringsämne, och det ämne kan då lösa sig i t.ex. fett, så att fettet också färgas gult (för det färgade näringsämnet nu finns löst i fettet).

ureen 4
Postad: 28 nov 2022 19:51
mag1 skrev:

Nej det finns ett ämne i moroten, som ger moroten dess gula/orangea färg. Detta färgade ämne, är också ett näringsämne, och det ämne kan då lösa sig i t.ex. fett, så att fettet också färgas gult (för det färgade näringsämnet nu finns löst i fettet).

aha okej nu fatta jag. Tack!

Svara
Close