4 svar
630 visningar
Nelly2010 behöver inte mer hjälp
Nelly2010 3
Postad: 7 okt 2023 22:15

Löser socker upp sig snabbare i kallt vatten?

Jag har fått en uppgift där jag ska ta reda på om socker löser upp sig snabbare i kallt eller varmt vatten och varför, skulle någon kunna förklara för mig så att en elev i årskurs sju skulle kunna förstå.

Hondel 1377
Postad: 7 okt 2023 22:19

Har du provat själv att ha i lite socker i varmt respektive kallt vatten? Såg du någon skillnad? 

Nelly2010 3
Postad: 7 okt 2023 22:22

Faktist inte men jag undrar vad det har för skillnad mikroskopiskt, liksom i molekylerna. Varför löser det upp sig snabbare i den ena men inte i den andra?

3,14ngvinen_(rebus..) Online 1219
Postad: 7 okt 2023 22:50 Redigerad: 7 okt 2023 22:52

Hej och välkommen till pluggakuten!

När vi blandar socker i ett glas med vatten verkar det som att sockret försvinner... Men det gör det ju inte, för när vi dricker det kan vi ju känna den söta smaken! Varför är det så?

Socker består ju av många många sockermolekyler som sitter ihop tillsammans och bildar just det vi ser som socker. När sockret hälls ner i glaset med vatten tar vattenmolekylerna liksom tag i sockermolekylerna. (Detta är en av vattnets egenskaper, att det är polärt) Tänk dig att en sockerbit full av sockermolekyler ligger i vattenglaset. Då kommer en av vattenmolekylerna ta tag i en av socker molekylerna och "bära med sig" den bort från socker biten. Detta händer med alla sockermolekyler och tillslut har vattenmolekylerna burit bort sockermolekylerna och spridit ut de i allt vatten så pass mycket att vi inte längre kan se dom. Sockermolekylerna är så finfördelade och så små att när de inte sitter ihop flera flera stycken, är de omöjliga för oss att se. Sockret har löst sig i vattnet.

Men vad går snabbast, att lösa socker i kallt eller varmt vatten?

Såhär är det. Värme i ett ämne handlar om hur snabbt partiklarna (alltså atomerna eller molekylerna) rör sig i ämnet. I kallt vatten rör sig alltså vattenmolekylerna långsamt medan dom i varmt vatten rör sig snabbt. Detta innebär att vattenmolekylerna i varmt vatten kan bära bort sockermolekylerna mycket snabbare från sockerbiten och sockret löser sig fortare. Socker löser sig alltså snabbare i varmt vatten än i kallt. 

Låtsas att du och dina vänner är vattenmolekyler! I glaset med kallt vatten har ni låg energi och kan bara gå i slow motion. När ni ska hämta sockermolekyler från sockerbiten och sprida ut de på olika platser kommer det ta lång tid. Men i glaset med varmt vatten har ni hög energi och kan springa super snabbt. När ni nu ska hämta sockermolekyler från sockerbiten och sprida ut de på olika platser kommer allt gå mycket mycket snabbare!

 

Hänger du med? Skulle det vara något du inte förstår/som är otydligt så fråga på bara :)

Lycka till med din uppgift! 

Nelly2010 3
Postad: 7 okt 2023 22:53

Tack så mycket, detta var en väldigt bra förklaring och jag gillar ditt exempel med kompisarna.

Svara
Close