Löser sig metaller när de bildar akvakomplex?
God kväll, Pluggakuten!
Låt säga att man har ett salt med någon metalljon i, t.ex. AlCl3. Om man skulle lägga detta i vatten skulle det "först" ske en upplösningsreaktion enligt AlCl3 (s) → Al3+ (aq) + 3Cl- (aq). "Efter" detta skulle aluminiumjonerna börja bilda akvakomplex med vattenmolekylerna i lösningen, och de sex bindningar som aluminium då skapar blir av tydligt kovalent karaktär. Men Al3+ (aq) skiljer ju sig ganska markant från [Al(H2O)6]3+. I det ena fallet attraheras aluminiumjonerna elektrostatiskt av vattenmolekylerna, men i det andra fallet har man ju tydliga kovalenta bindnigar istället. Säger man fortfarande att aluminiumen är "löst" i vattnet när jonerna ingår i komplex?
Jag skulle gissa att svaret är ja, eftersom en AlCl3-lösning är helt klar och homogen. Men det kan ju inte skada att fråga.
Att det bildas komplex spelar ingen roll, man säger ändå att ämnet är löst i vattnet. En lösning är en homogen blandning av ett ämne i ett lösningsmedel. Man har ju fortfarande atomslaget aluminium i lösningen oavsett vilken species det bildar, så aluminium är löst i vattnet.