Ljus och gitter
Hej jag har löst a uppgiften, men jag undrar varför man i lösningsförslaget kan anta att våglängden (luft) = 1,33 * våglängden (vatten) om c(luft)=1,33c(vatten)?
Man har slagit upp i en tabell att vatten har brytningsindex 1,33. Man förväntas nog veta att ljusets hastighet i luft är väldigt nära ljushastigheten i vacuum.
Ja men varför kan man använda våglängden, det känns som om det kommer från ingenstans
Våglängden (i luft) kommer från uppgift a.
Ja, precis, men hur kan man dra slutsatsen att våglängden (luft) = 1,33 * våglängden (vatten) om c(luft)=1,33c(vatten), det jag undrar är om man bara kan byta ut c mot våglängden?
Janekeberg11 skrev:Ja, precis, men hur kan man dra slutsatsen att våglängden (luft) = 1,33 * våglängden (vatten) om c(luft)=1,33c(vatten), det jag undrar är om man bara kan byta ut c mot våglängden?
Slå upp definitionen för brytningsindex.
n= (c/v)
Förklara det med ord!
n(brytningsindex)=ljushastighet/hastigheten i ett medium
Är du med på att frekvensen inte ändras när en våg går från ett medium till ett annat, men att våglängden ändras så att det fortfarande stämmer att frekvens * våglängd = hastighet?
yes
Så våglängden i ett visst medium = hastigheten i det mediumet delat med frekvensen, d v s våglängden är proportionell mot ljushastigheten i det mediumet, är du med på det också?
Så våglängden i luft (eller vakuum) delat våglängden i vatten är lika med brytningsindex för vatten, eftersom ljushastigheten i vakuum delat med ljushastigheten i vatten är lika med brytningsindex, är du med på det?