2 svar
231 visningar
ElinO behöver inte mer hjälp
ElinO 53
Postad: 5 mar 2022 18:25

Lite frågor gällande organsystem i blodomloppet

Jag har prov om en vecka och har lite funderingar på vad som kommer först i organsystemet i blodomloppet. Jag veta att blodet går genom kroppspulsådern eller aortan som sedan delas upp i mindre artärer och sist till kapillärnät och det är har utbytet mellan blod och celler sker. Blodet ger av syre och näringsämnen som glykos  till cellerna eftersom att mitokondrien behöver det för att kunna bilda energi. De röda blodkropparna tar även upp restavfall som koldioxid och vatten som blivit över i cellandningen. Men glykos och andra näringsämnen som lämnas av tas upp i tunntarmen så hur fungerar det? Åker först blodet till tunntarmen och levern innan det åker till alla kroppens celler? Men cellerna finns ju överallt så jag förstår inte vilken ordning det sker i. Man säger ju att de sker samtidigt men hur kan de göra det om blodet inte har några näringsämnen att ge ut? Sedan hur kommer njuren i i allt detta? Jag skulle behöver hjälp att kunna se sambanden mellan allt och vilken ordning det sker i och hur ska man formulera det på ett bra sätt. 

mag1 9452
Postad: 5 mar 2022 20:52

Lite mer övergripande, så kan du betrakta blodomloppet som ett cirkulärt flöde av blod genom kroppen. Och detta flöde sker hela tiden, och näringsämnen och restprodukter finns i blodet hela tiden. Mängden syre är hög i blodet som färdas från lungorna till kapillärerna, och lägre på vägen tillbaka från kapillärerna till lungorna.

För att beskriva blodomloppet brukar textförfattare ofta välja att ha en "början" i blodomloppen, oftast hjärtat (eftersom det är organet som driver blodets cirkulation i blodomloppet). Men eftersom blodomloppet är cirkulärt kan "början" vara på valfri plats i kroppen (en cirkel har ju ingen "början" eller "slut", även om det kan bli lättare för oss att betrakta en stor cirkel ifrån en punkt längs cirkelns omkrets).

 

Ett lite mer funktionellt sätt att se på blodomloppet är att fokusera på var ämnen som skall till cellerna tillförs (syre i lungorna, näringsämnen som glukos i tarmen). Och var ämnen som cellerna producerar (koldioxid, vatten m.m.) tar vägen i kroppen.

En del av cellernas restprodukter tas till levern och återanvänds om det går, annars vidare till njurarna, där restprodukterna filtreras bort som urin. Andra, som koldioxid, färdas med blodomloppet till lungorna och försvinner ut i luften.

 

I lungorna tas syrgas upp och transporteras till cellerna. I tunntarmen tas näringsämnen upp och även dessa transporteras till cellerna. I vilken ordning kroppens celler nås av syrgasen och näringsämnena beror på hur blodomloppet är uppbyggt. T.ex. glukos från tunntarmen färdas till levern (första tjing på glukoset), sedan till hjärtat, vidare till lungorna, vidare tillbaka till hjärtat och sedan ut i resten av kroppen. En del av blodet som går från hjärtat går direkt till tunntarmen, där mer glukos fylls på. Det kan låta lite opraktiskt, men eftersom blodet är en vätska så kommer näringsämnena att blandas runt hela tiden och glukos flyttas från tunntarmen (med massvis med glukos) till bl.a. muskelceller med lite glukos.

ElinO 53
Postad: 6 mar 2022 15:37

okej nu förstår jag lite bättre tack för hjälpen.

Svara
Close