Lipider
Fosfolipider bildar lipiddubbelskikt som syns i den markerade rutan i figuren ovan. Gallsalter, som emulgerar fett i tarmen, bildar däremot sfäriska miceller. Förklara varför dessa typer av lipider bilder principiellt olika strukturer i vattenlösning.
Någon som vet varför det är så?
Vad skiljer ett gallsalt från en fosfolipid kemiskt sett?
Menar du i struktur eller funktion?
"Kemiskt sett" betyder strukturmässigt.
Fosfolipider har två hydrofoba svansar och en polär huvud och bildar därför spontant dubbelskikt i vattenlösning där de hydrofoba svansarna är vända in mot varandra.
Vet inte riktigt hur hur gallsalt ser ut i struktur. Kan det vara som detenger?
Varför har du inte läst på det mest självklara stället? (Jag skrev in gallsalt i Wikipedias sökruta och kom till den här sidan.)
Ok så nu vet jag hur strukturerna ser ut men förstår fortfarande inte hur det ena kan bli micell och den andra dubbelskiktad.
Roma skrev:Fosfolipider har två hydrofoba svansar och en polär huvud och bildar därför spontant dubbelskikt i vattenlösning där de hydrofoba svansarna är vända in mot varandra.
Vet inte riktigt hur hur gallsalt ser ut i struktur. Kan det vara som detenger?
Jag skulle också gissa att detta är anledningen och en snabb googling verkar bekräfta det hela. Fosfolipidernas hydrofoba delar är ”bulkigare” och då går det inte att bilda små miceller med enbart ett skikt, t.ex. den typ av miceller som surfaktanter i tvål och tvättmedel (och vad jag antar - gallans surfaktanter) kan bilda. De får helt enkelt inte plats inne i en sådan typ av micell.
Hej, tänkte flika in i den här tråden med en fråga..
Jo, i min kurslitteratur så görs det skillnad på de emulgerade fettdroppar som först bildas av gallsalter, i jämfört med de mindre miceller som också bildas av gallsalter kring fria monoglycerol och fettsyror, som sedan kan ta sig mellan mikrovilli. Boken tydliggör också att det är samma typ av surfakantmolekyl på bägge. Den enda skillnaden jag får ut av det är storleken.
Är inte en emulgerad fettdroppe=micell?