Lewis-strukturer och VSEPR-teorin
Med hjälp av Lewis-strukturer och VSEPR-teorin om molekylformer, förklara varför CF4 är en opolär molekyl medan NF3 är en polär molekyl.
Hmm hur ska man tänka här.. det här en teori fråga. Skulle någon snäll där ute som kan förklara hur man ska tänka här?
Hur många elektrontäta områden finns runt kolatomen respektive kväveatomen?
Vad menar du med elektrontäta?
Elektronpar
Det finns 8 elektron runt varje atom
Det var inte vad jag frågade dock.
Kan du inte bara förklara då?
Skulle uppskatta det
Om det finns 8 elektroner runt atomen så finns det 4 elektronpar. Det lär man sig i Kemi 1. Enligt VSEPR kommer dessa elektronpar att vilja vara så långt ifrån varandra som möjligt och bildar därför hörnen i en tetraeder. I koltetrafluorid sitter det en fluoratom i varje hörn, men i kvävetrifluorid är ett hörn tomt och innehåller bara ett fritt elektronpar. Hur påverkar det molekylernas dipolmoment?
Så NF3 är polär eftersom den har ett fritt elektronpar och CF4 är oplär eftersom den har samma laddning överallt
Ja, det skulle man kunna säga. Det finns ingen ände i CF4-molekylen som har fler eller färre elektroner än någon annan ände. I NF3-molekylen är det mindre sannolikt att träffa på elektroner där det fria elektronparer finns, så det blir en svagt positiv ände i en dipol.
Så om en molekyl har ett fritt elektronpar så är den alltid polär? Vill vara extrem säker här då såna frågor alltid dyker upp på tenta.
Det är inte riktigt så enkelt. Det beror på vilken av atomerna i molekylen som har ett fritt elektronpar. Koldioxid är en opolär molekyl eftersom kolet saknar fria elektronpar, men varje syre har två fria elektronpar. Om du har en molekyl som bara består av ett enda atomslag spelar det ingen roll hur många elektronpar det finns, för du har ingen skillnad i elektronegativitet och då kan molekylen aldrig vara en dipol.