Levern och njuren i matspjälkningssystemet
Jag är medveten om att njuren och levern inte är med i matpjälkningssystemet, men jag undrar över hur njuren och levern påverkar/hjälper till i matspjälkningssystemet.
Tacksam för hjälp!
Både levern och njurarna är viktiga för kroppens ämnesomsättning, den process då näringsämnena från matspjälkningen, används av kroppens celler, samt restprodukter tas om hand om. Njurarna är viktiga för att bli av med de restprodukter som är lösta i vatten, och ser till att vatten och vätska från maten/matspjälknigen kan kissas ut. Levern omvandlar en del ämnen det finns gott om, till ämnen kroppen inte har så mycket av, samt gör det möjligt för kroppen att göra sig av med restprodukter som inte är vattenlösliga (via tarmarna och avföringen).
En direkt koppling finns mellan levern och matspjälkningen, då levern bildar ämnen som lagras i gallsäcken, och dessa ämnen utsöndras till tunntarmen i form av galla. Och gallan används för att finfördela fettet i maten till mindre droppar, som i sin tur kan påverkas m.h.a. enzymer, så att cellerna i tarmsystemet kan ta upp fetterna som enstaka molekyler (det går inte med rent fett).
mag1 skrev:Både levern och njurarna är viktiga för kroppens ämnesomsättning, den process då näringsämnena från matspjälkningen, används av kroppens celler, samt restprodukter tas om hand om. Njurarna är viktiga för att bli av med de restprodukter som är lösta i vatten, och ser till att vatten och vätska från maten/matspjälknigen kan kissas ut. Levern omvandlar en del ämnen det finns gott om, till ämnen kroppen inte har så mycket av, samt gör det möjligt för kroppen att göra sig av med restprodukter som inte är vattenlösliga (via tarmarna och avföringen).
En direkt koppling finns mellan levern och matspjälkningen, då levern bildar ämnen som lagras i gallsäcken, och dessa ämnen utsöndras till tunntarmen i form av galla. Och gallan används för att finfördela fettet i maten till mindre droppar, som i sin tur kan påverkas m.h.a. enzymer, så att cellerna i tarmsystemet kan ta upp fetterna som enstaka molekyler (det går inte med rent fett).
Tusen tack!
För all del, kul att det hjälpte!