3 svar
73 visningar
tazwoH behöver inte mer hjälp
tazwoH 24 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2019 18:42

Leder fler kolatomer i en sockerart till mer koldioxid när det bryts ner av jäst?

Vissa sockerarter består av olika många kolatomer. En del består av endast fem kolatomer medan andra består av sex styckna. Det jag undrar är om fler kolatomer i en sockerart leder till att mer koldioxid bildas när det bryts ner av jäst. 

 

All hjälp uppskattas!

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 29 maj 2019 19:08

Det är frestande att säga ”ja”, men det är faktiskt inte helt självklart. En jästs metabolism kan ändras beroende på omgivningen och i en syrefattig miljö bildas dessutom etanol och andra biprodukter som tar upp en del av kolatomerna. Vissa sockerarter är dessutom ganska svåra att bryta ner för vissa typer av organismer.

tazwoH 24 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2019 19:27
Teraeagle skrev:

Det är frestande att säga ”ja”, men det är faktiskt inte helt självklart. En jästs metabolism kan ändras beroende på omgivningen och i en syrefattig miljö bildas dessutom etanol och andra biprodukter som tar upp en del av kolatomerna. Vissa sockerarter är dessutom ganska svåra att bryta ner för vissa typer av organismer.

Så svaret är att det inte alltid är så att sockerarter med fler kolatomer ger upphov till mer koldioxid när det bryts ner av jäst i en syrefri miljö.

 

Nice, uppskattar din hjälp.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 29 maj 2019 22:16

Dessutom beror det på om man beräknar hur många mol koldioxid det bildas per mol eller per 100 g.

Svara
Close