Leder fler kolatomer i en sockerart till mer koldioxid när det bryts ner av jäst?
Vissa sockerarter består av olika många kolatomer. En del består av endast fem kolatomer medan andra består av sex styckna. Det jag undrar är om fler kolatomer i en sockerart leder till att mer koldioxid bildas när det bryts ner av jäst.
All hjälp uppskattas!
Det är frestande att säga ”ja”, men det är faktiskt inte helt självklart. En jästs metabolism kan ändras beroende på omgivningen och i en syrefattig miljö bildas dessutom etanol och andra biprodukter som tar upp en del av kolatomerna. Vissa sockerarter är dessutom ganska svåra att bryta ner för vissa typer av organismer.
Teraeagle skrev:Det är frestande att säga ”ja”, men det är faktiskt inte helt självklart. En jästs metabolism kan ändras beroende på omgivningen och i en syrefattig miljö bildas dessutom etanol och andra biprodukter som tar upp en del av kolatomerna. Vissa sockerarter är dessutom ganska svåra att bryta ner för vissa typer av organismer.
Så svaret är att det inte alltid är så att sockerarter med fler kolatomer ger upphov till mer koldioxid när det bryts ner av jäst i en syrefri miljö.
Nice, uppskattar din hjälp.
Dessutom beror det på om man beräknar hur många mol koldioxid det bildas per mol eller per 100 g.