Läsa forskingsartiklar
Hej, KEXet stundar, jag behöver läsa forskningsartiklar. Jag har naturligtvis gjort det innan, men då i syfte att extrahera en specifik information, men nu ska jag läsa ett antal artiklar och förstå dem inifrån ut eftersom jag ska bygga på dem, men det är på tok för svårt och det är inte som om wikipedia har information om det jag inte fattar. Vad ska jag göra?
Ett sätt är att börja med att läsa figurer och tabeller. Förstår du vad de visar och varför man gjort de experimenten? Om inte, läs i artikeln för att förstå varför. Om inte det räcker, fråga!
När du förstår vad alla figurer visar kan du läsa introduktionen och diskussionen. Fråga om sådant du stöter på där också.
Vad är KEXet?
Men det spelar ingen roll i vilken ände jag börjar, ingenting är genomträngligt! Figurerna betyder ingenting om jag inte fattar figurtexten och figurtexterna är oftast långa och svåra de också...
Ofta är det ämnesspecifika stoffet lite svårt att tränga igenom i början, innan begrepp och jargong är bekanta. Review-artiklar är ofta en bra inkörsport. Och känner du att det är svårt att tränga igenom texten, så du behöver inte fatta precis allt som presenteras i en artikel, f.f.a. inte vid första genomläsningen. Blir ämnet tillräckligt smalt är läsarkretsen också begränsad till antal personer som faktiskt kan ta till sig alla detaljer - förutsatt att författarna från början lyckats formulera sin text begripligt.
Har du fått någon handledare till kandidatuppsatsen ännu? Hen kommer nog inte kunna hjälpa dig så mycket med läsandet, men denne eller skrivarstugor/bibliotek brukar kunna ge i.a.f. generella råd.
Det är svårt i början! Om du vill kan du välja en som verkar intressant och starta en tråd om den här, så kan vi försöka hjälpa dig.
Okej!
Jag ska försöka mer, får se hur det går, och jag ska fokusera på en av de först så blir det inte lika rörigt. Jag skulle vilja fråga här på PA men det känns som att en enskild fråga inte kan klara upp alla oklarheter, speciellt eftersom jag inte fattar vad det är jag inte fattar. Jag vill nästan ringa författaren själv och prata haha.
Ämnet är i alla fall biofysik och jag har en handledare, ja.
Håller med SvanteR, det är struligt i början. Men det finns bara ett sätt igenom dimman, kliv rakt in i den. När du börjar gå vilse kan du fråga här så kommer nog dimman successivt lätta.