5 svar
179 visningar
karisma behöver inte mer hjälp
karisma 1983
Postad: 1 jun 2022 09:25

Lambert-Beers lag

Hej!

Jag har inte riktigt förstått vad labert-beers lag är och skulle verkligen uppskatta om någon kunde förklara det för mig! Jag vet endast at man använder denna så kallade "formel" : A = e l c (där e l är en konstant). Men vad menas egentligen med detta? När kan jag ha nytta av denna lag?

Tack på förhand!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 jun 2022 09:33

Har du sett att om man späder saft, så blir den drickbara saften svagare färgad än den koncentrerade?

karisma 1983
Postad: 1 jun 2022 09:35

Ja det har jag sätt

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 jun 2022 09:50

Så om du har två likadana glas,  ett med koncentrerad saft och ett med utspädd saft, så kan du se skillnad på dem? Då har du använt Lambert-Beers lag utan att veta om det.

I Lambert-Beers lag är e en konstant som beror på hur bra lösningen är på att absorbera ljus av en viss våglängd, l är längden på kyvetten (hur stort glaset är - det är ju starkare färg om man ser på saft i en glastillbringare än om man har hällt upp saften i ett glas) och c är koncentrationen. A är absorptionen, d v s hur mycket av ljuset som absorberas.

karisma 1983
Postad: 1 jun 2022 09:52

Okej! Men hur kan jag använda mig av denna lag när jag t.ex. ska beräkna koncentrationen atomer i en viss molekyl (eller något liknande)?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 jun 2022 10:13

Det märker du i tråden om permanganat, eller hur?

Svara
Close