Lambert-Beers lag
Hej!
Jag har inte riktigt förstått vad labert-beers lag är och skulle verkligen uppskatta om någon kunde förklara det för mig! Jag vet endast at man använder denna så kallade "formel" : A = e l c (där e l är en konstant). Men vad menas egentligen med detta? När kan jag ha nytta av denna lag?
Tack på förhand!
Har du sett att om man späder saft, så blir den drickbara saften svagare färgad än den koncentrerade?
Ja det har jag sätt
Så om du har två likadana glas, ett med koncentrerad saft och ett med utspädd saft, så kan du se skillnad på dem? Då har du använt Lambert-Beers lag utan att veta om det.
I Lambert-Beers lag är e en konstant som beror på hur bra lösningen är på att absorbera ljus av en viss våglängd, l är längden på kyvetten (hur stort glaset är - det är ju starkare färg om man ser på saft i en glastillbringare än om man har hällt upp saften i ett glas) och c är koncentrationen. A är absorptionen, d v s hur mycket av ljuset som absorberas.
Okej! Men hur kan jag använda mig av denna lag när jag t.ex. ska beräkna koncentrationen atomer i en viss molekyl (eller något liknande)?
Det märker du i tråden om permanganat, eller hur?