Lägst smältpunkt
Hej! Jag har fåt en övningsfråga som jag inte är säker på.
Har HBr eller HCl lägst smältpunkt?
Jag tänker så här:
HBr har en mindre elektronegativtets skillnad alltså 0,7 och HCl har en större elektronegatvitets skillnad alltså 0,9 och då krävs det väl mer energi/värme för att bryta bindningen vilket gör att HBr har en lägre smältpunkt.
Men sen ska man väl också ta hänsyn till molekylmassan?
och då har ju HCl en massa på 36,458 och HBr har en massa på 80,908. HBr har då en större massa vilket leder till att det tar mer energi/värme att smälta det ämnet? Detta gör väl då att HBr har en högre smältpunkt än HCl.
Jag vet inte om några av dessa påståendena är korrekta. Men om de är korrekta hur vet jag då vilket av påståendena väger tyngst? Är det HCl eller HBr som har som har lägst smältpunkt?
Hannaaaa skrev:Hej! Jag har fåt en övningsfråga som jag inte är säker på.
Har HBr eller HCl lägst smältpunkt?
Jag tänker så här:
HBr har en mindre elektronegativtets skillnad alltså 0,7 och HCl har en större elektronegatvitets skillnad alltså 0,9 och då krävs det väl mer energi/värme för att bryta bindningen vilket gör att HBr har en lägre smältpunkt.
Men sen ska man väl också ta hänsyn till molekylmassan?
och då har ju HCl en massa på 36,458 och HBr har en massa på 80,908. HBr har då en större massa vilket leder till att det tar mer energi/värme att smälta det ämnet? Detta gör väl då att HBr har en högre smältpunkt än HCl.
Jag vet inte om några av dessa påståendena är korrekta. Men om de är korrekta hur vet jag då vilket av påståendena väger tyngst? Är det HCl eller HBr som har som har lägst smältpunkt?
Har du slagit upp smältpunkterna?
Smaragdalena skrev:Hannaaaa skrev:Hej! Jag har fåt en övningsfråga som jag inte är säker på.
Har HBr eller HCl lägst smältpunkt?
Jag tänker så här:
HBr har en mindre elektronegativtets skillnad alltså 0,7 och HCl har en större elektronegatvitets skillnad alltså 0,9 och då krävs det väl mer energi/värme för att bryta bindningen vilket gör att HBr har en lägre smältpunkt.
Men sen ska man väl också ta hänsyn till molekylmassan?
och då har ju HCl en massa på 36,458 och HBr har en massa på 80,908. HBr har då en större massa vilket leder till att det tar mer energi/värme att smälta det ämnet? Detta gör väl då att HBr har en högre smältpunkt än HCl.
Jag vet inte om några av dessa påståendena är korrekta. Men om de är korrekta hur vet jag då vilket av påståendena väger tyngst? Är det HCl eller HBr som har som har lägst smältpunkt?
Har du slagit upp smältpunkterna?
Nej, för vår lärare vill att vi ska kunna ta reda på detta med den kunskap vi har utan att slå upp det.
Konstiga krav din lärare har på er - eftersom det finns egenskaper som verkar åt att HCl har högre smältpunkt och andra egenskaper som tyder på att HCl har högre smältpunkt.
Jag, som är kemilärare, skulle inte våga svara på vilken av dem som har högst smältpunkt utan att kolla i Wikipedia först... Fast jag skulle ha gissat rätt, att HCl har lägre smältpunkt.
Smaragdalena skrev:Konstiga krav din lärare har på er - eftersom det finns egenskaper som verkar åt att HCl har högre smältpunkt och andra egenskaper som tyder på att HCl har högre smältpunkt.
Jag, som är kemilärare, skulle inte våga svara på vilken av dem som har högst smältpunkt utan att kolla i Wikipedia först... Fast jag skulle ha gissat rätt, att HCl har lägre smältpunkt.
Ja jag håller med dig! Men skulle du säga att mina resonemang ändå är korrekta. Beror smältpunkten på de sakerna jag har skrivit.
Ja, men det är svårt att avgöra vilken av effekterna som är störst.