Lagra fett
Varför lagrar vi bara lite glukos och glykogen men mycket fett? Beror inte det bara på hur mycket vi äter av de olika? Om vi äter betydligt mycket mer kolhydrater borde det väl lagras en större andel kolhydrater?
Eller kan det vara så att kolhydrater och aminosyror omvandlas till fett då vi kanske har större möjlighet och utrymme att lagra fett?
Två aspekter:
A)
Hur mycket energi sparas i 1 kg kolhydrater?
Hur mycket energi sparas i 1 kg fett?
B)
Kolhydrater är mycket hydrophil och binder lätt vatten. Eftersom vi kan inte spara socker i kristallform, så blir det en slags sockerlösning med stor volym.
Detta minskar energi/volym relation ännu mer jämförd med fett.
Det finns säkert fler anledningar.
Zockimon är inne på rätt spår. Fett har en mycket högre energitäthet, och kan utan problem stuvas undan som fettdroppar inuti våra fettceller . Lagringsformen för glukos, glykogen är grenad och tar upp massvis med plats i cellerna. Vidare binder den även massvis med vatten, som ytterligare ökar volymen.
Omvandlas glukos istället till fett tas i princip massvis med vatten bort, och de resulterande fettmolekylerna kan lätt lagras tillsammans. Som jämförelse kan 15-20 kg fett lagras i en människa (ca 70 kg), men endast 400 g glykogen, så det går helt enkelt att lagra mer fett, precis som du var inne på i din fråga alix2a.