3 svar
5843 visningar
binary 206 – Fd. Medlem
Postad: 9 maj 2020 18:22

Lågpassfilter och högpassfilter

Hej,

försöker förstå mig på det här med lågpassfilter och högpassfilter.

Jag förstår att lågpassfilter släpper igenom låga frekvenser och dämpar höga frekvenser, samt att högpassfilter släpper igenom höga frekvenser och ökar låga frekvenser.

Men vad är det som bestämmer om något är av låg eller hög frekvens? 

Jag har följande krets;
Hur ska jag tänka för att avgöra vilket filter denna har?

JohanF 5660 – Moderator
Postad: 9 maj 2020 22:38

Vad som är låg eller hög frekvens är ju relativt. Dvs var brytfrekvensen "mellan högt och lågt" är, spelar ingen roll när det  ska kallas högpass eller lågpass. 

Karaktären för ett lågpassfilter är att de släpper igenom låga frevenser och diskriminerar höga frevenser. Tvärtom för högpass. För att se karaktären i komplicerade fall så är det enklast att plotta förstärkningen vutvinför olika frekvenser på insignalen.

Men det är ganska enkelt att se för det passiva filtret du tar som exempel. Dels kan du enkelt ställa upp ett analytiskt uttryck för vut som funktion av vin, med spänningsdelning.

vutvin=11+jωRC där man ser att om ω=0, dvs dc-spänning, så är förstärkningen 1. Om däremot ω ökar så blir förstärkningen succesivt mindre. Typiskt lågpassfilter alltså. Med brytfrekvensen ωbryt=1RC

Man kan också intuitivt se om det är högpass eller lågpass eftersom vutmäts över en kondensator. En kondensator blir ju väldigt låg-ohmig vid höga frekvenser (ZC=1ωC), och spänningsdelning tillsammans med en resistor (som ju har frekvensoberoende impedans) och därför borde spänningen gå mot noll. Tvärtom vid dc, då all spänning kommer att ligga över kondensatorn eftersom dess impedans blir mycket högre än resistorns.

binary 206 – Fd. Medlem
Postad: 11 maj 2020 10:05

Tack, nu börjar en del klarna.

Fastnar dock på brytfrekvensen. Menar du att om jag vill ha fram brytfrekvensen på denna så är det bara att ta 1RC=110kΩ*10nF?

JohanF 5660 – Moderator
Postad: 11 maj 2020 10:33
binary skrev:

Tack, nu börjar en del klarna.

Fastnar dock på brytfrekvensen. Menar du att om jag vill ha fram brytfrekvensen på denna så är det bara att ta 1RC=110kΩ*10nF?

Ja. Eller du får "brytvinkelhastigheten" med den formeln. Brytfrekvensen blir fbryt=12πRC. Om man definierar brytfrekvensen där spännings-förstärkningen har sjunkit till 12 av förstärkningen i passbandet. Det finns lite olika definitioner på hur mycket förstärkningen ska sjunka vid brytfrekvensen, men huvudsaken man talar om vilken definition man använder.

Svara
Close